Glas Javnosti

KURTI OTKRIO ŠTA JE PONUDIO IZASLANICIMA SAD I EU : EVO šta je predlog

Politika
Autor: Glas javnosti

Aljbin Kurti izjavio je da je izaslanicima SAD i EU ponudio stabilan i siguran izlazak iz krize na severu, koju su, prema njegovoj oceni, izazvale nelegalne i paralelne strukture Srbije.

„Prvo je vladavina prava. Imamo desetak pripadnika NATO-a, kosovske policije i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa.U Skupštini Kosova pomenuo sam 33 imena, pet ih je u zatvoru, ostali nisu. I sve te kriminalce, nasilne ekstremiste, koji su se tog dana ponašali kao fašistička milicija, treba što pre privesti pravdi. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo“, rekao je Kurti novinarima.

Posle izbora u aprilu, uz podršku i pratnju policije ostvaren je ulaz u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku novoizabranih gradonačelnika, što je izazvalo proteste i demonstracije, koje su u nekim slučajevima prerasle u nasilje.

Kurti je danas ponovio da se kriminalne grupe moraju suočiti sa pravdom za kriminalna dela koja su počinili, od paljenja automobila do ranjavanja vatrenim oružjem, šok i ručnim bombama.


Ocenio je da uklanjanjem tih grupa i prestankom nereda može doći do smanjenja prisustva policije u sedištima opština.

Tek tada bi, kako je dodao, moglo da usledi angažovanje u procesu održavanja demokratskih izbora.

„Dakle, da, novi izbori, vanredni izbori, ali nakon vladavine prava i nakon pripreme terena“, rekao je Kurti.

Za njega je priprema terena za vanredne izbore u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, obezbeđivanje slobodne, fer i demokratske predizborne kampanje.

„Spreman sam za razgovore, ali ponavljam, nikada nećemo predati našu demokratsku republiku, našu nezavisnu državu, suvereno Kosovo, ni po koju cenu, fašističkoj miliciji, tim kriminalnim grupama i ekstremistima“, rekao je Kurti.

On je rekao da postoje izazovi u bilateralnim odnosima sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i evropskim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbija Miroslavom Lajčakom, dodajući da je uveren da će uspeti da reše nesuglasice.

„Bio sam konstruktivan, posvećen, kreativan, ali ne mislim da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, možda čak i sankcija. Uveren sam da ćemo uspeti da rešimo nesuglasice. Postoje izazovi sa evropskim i američkim izaslanicima, ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični“, rekao je Kurti.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR