Glas Javnosti

KURTI PRITERAN UZ ZID! Eskobar: ZSO će biti, samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas u Beogradu da mora odmah doći do deeskalacije situacije na severu Kosova i Metohije, što, kako je naveo, znači da novoizabrani albanski gradonačelnici ne obavljaju svoju funkciju iz opštinskih zgrada, da se iz njih povuku pripadnici tzv. kosovske policije i da se obustave protesti građana.

Eskobar je u obraćanju medijima u Ambasadi SAD u Beogradu rekao da se SAD i EU nadaju i novim izborima i da žele da Srbi na njima učestvuju.

"Najveći izazov za Srbiju je da ubedi Srbe da se vrate u institucije. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će iskoristiti uticaj kako bi Srbi učestvovali na izborima", naveo je Eskobar koji se sinoć zajedno sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sastao sa predsednikom Srbije.

Što se tiče pitanja Zajednice srpskih opština, naveo je da će nje biti.

"Samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom. ZSO je zahtev koji Vlada Kosova treba da ispuni. On stoji u Briselskom sporazumu, takođe i u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već između Kosova i Srbije", rekao je Eskobar.




On je naveo da je Ohridski sporazum veoma važan sporazum o normalizaciji između Srbije i Kosova, i da naglašava obaveze obe strane.

"Želimo da dve strane sednu zajedno i da se fokusiraju na implementacioni plan i formiranje ZSO. Mislim da možemo da imamo većinu elemenata postignutih do kraja godine", rekao je Eskobar.

Lajčak i Eskobar su u ponedeljak i utorak boravili i u Prištini, gde su se između ostalog sastali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtije, predsednicom Vjosom Osmani, kao i sa predstavnicima Srpske liste i kosovske opozicije. 

Na početku svog obraćanja, Eskobar je rekao da su SAD zaintersovane za produbljivanje odnosa Srbijom.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR