Glas Javnosti

Kurti odbacio zahteve SAD : Nagoveštava prevremene izbore kao rešenje krize

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore.

On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, zatražio je od kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju i izneo dva zahteva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Kurti je na forumu GLOBSEC u Slovačkoj rekao da ne može da traži od novih gradonačelnika da ne idu na posao, kao i da će se specijalne snage kosovske policije povući tek kada se povuku Srbi koji protestuju, koje je nazvao ruljom.

Kosovski premijer je priznao da novi gradonačelnici nemaju pun politički legitimitet, ali je dodao da legalitet i ustavnost moraju da postoje i još jednom ponovio da su opštinske zgrade „vlasništvo Kosova“.

Američki ambasador je tražio da novoizabrani gradonačelnici dužnost obavljaju na alternativnim lokacijama, a Kurti je pitao gde bi to trebalo da budu i ko umesto njih trebalo da bude u opštinama.

Kurti kaže da bi se, ukoliko naredi gradonačelnicima da ne dođu u opštinske zgrade, „uključio u stvaranju paralelnih struktura, kopirajući metod srpskih paralelnih struktura i priključio njihovoj ilegalnosti“. „To ne mogu da uradim“, još jednom je naglasio.

On je priznao da novi gradonačelnici nemaju jak mandat i najavio mogućnost da ostanu na funkcijama „mnogo kraće nego što im je mandat“.

Tvrdi i da bi razumeo da su Srbi na severu mirno protrestovali još aprila meseca, povodom održavanja izbora, ali ne i „rulje sa slovom Z koje pucaju na policajce, bacaju granate i viču ‘ubij, ubij“.

Kosovski premijer je, sa druge strane, na ovom forumu u više navrata kao mogućnost pominjao prevremene izbore.

„Ukoliko žele mirne proteste sa zahtevom za prevremene izbore, imaju premijera koji je tokom celog svog života bio politički aktivista i više je nego spreman da ih sasluša, a čak možda i da se dogovori sa njima“, rekao je Kurti.

Tokom tokom diskusije u Bratislavi Kurti je više puta ponovio da u skladu sa zakonom može da u određenom trenutku organizuje prevremene izbore.

Glas javnosti/Kossev

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR