Glas Javnosti

KURTI RIZIKUJE, VUČIĆ PROFITIRA, RUSIJA TRLJA RUKA: Ovako pišu nemački mediji o NEREDIMA na KOSOVU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kurtijeva igra nosi rizike. Od devedesetih godina, Kosovari su uvek veoma pazili da ne pokvare odnose sa zapadnim pomagačima kojima duguju svoju državu.

Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski „Zidojče cajtung“, dok švajcarski „Noje Cirher cajtung“ piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“, piše Dojče vele (DW).

„Izbijanje nasilja militantnih srpskih aktivista protiv snaga bezbednosti NATO na Kosovu dobrodošla je prilika da predsednik Aleksandar Vučić skrene pažnju sa činjenice da desetine hiljada ljudi u Srbiji pozivaju na njegovu ostavku i optužuju ga za autokratsku politiku, agitaciju u njegovim medijima i podsticanje njegovih pristalica iz sveta organizovanog kriminala na klimu nasilja“, ocenjuje u svom komentaru novinarka bečkog Standarda Adelhaid Velfl, prenosi DW.

Ona dodaje da „i kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da profitira od situacije, pokazujući mišiće koje sam nema – jer bezbednost Kosova u potpunosti zavisi od zaštite NATO i SAD. Ali, u ponedeljak se verovatno najviše obradovao Kremlj, kada su svet obišle slike kako srpski nacionalisti na smrt prebijaju vojnike NATO, pogotovo zato što su ti desničarski ekstremisti pre toga napisali na vozilima NATO napisali slovo ’Z’, simbol ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine“.

Bečki list ukazuje da „Vučić ume da eksploatiše Zapad, jer u svakom trenutku može da zapreti nasiljem na Kosovu. Zato ga EU, uz pomoć njegovog prijatelja Viktora Orbana u Mađarskoj, umiruje sa mnogo novca i prijateljskim rečima, po balkanskom motu: ’Nahrani najpre najjačeg psa u čoporu, jer to garantuje da će on da kontroliše ostale’“, piše novinarka Velfl, i ujedno ocenjuje da je ta „politika smirivanja“ do sada bila „potpuno neuspešna“.

„Pod maskom procesa proširenja Evropske unije na Balkan, koji je u stvarnosti već godinama mrtav, SAD i EU nastavljaju da se samoobmanjuju. Oni strahuju da bi Moskva umesto Vučića na čelo države mogla da postavi mnogo radikalnijeg šefa tajne službe Aleksandra Vulina, ili da bi rat ponovo izbio ako bi Srbija, kao devedesetih godina, pokušala da povuče nove granice na osnovu etničkih kriterijuma. Zato se i dalje oslanjaju na Vučića“, piše u komentaru Standarda.

Printscreen
foto: Glas javnosti

Napominje se i da se „istovremeno, mnogi Srbi osećaju izdanim i napuštenim od Zapada, koji je više zainteresovan za ekonomske odnose, nego za demokratiju. A i Evropska unija takođe ima koristi od toga što obrazovani i očajni napuštaju zemlju.“

Autorka komentara na kraju zaključuje: „Cela Evropa će morati da plati cenu za ovaj pristup bez strategije, jer bezbednosna pretnja nastavlja da raste kako raste uticaj Kremlja.“

Da neredi na severu Kosova „idu na ruku predsedniku Vučiću“ zbog toga što „sada o masovnim protestima u Srbiji retko ko govori“, ocenjuje u svojoj analizi i Tobijas Cik, novinar Zidojče cajtunga. I piše:

„Istina je, da premijer Kosova Aljbin Kurti nije insistirao na tome da novi gradonačelnici – etnički Albanci – u sredinama naseljenim uglavnom srpskim stanovništvom budu u pratnji naoružane policije sprovedeni do njihovih službenih kancelarija, do bitke sa šok-bombama i suzavcem verovatno ne bi ni došlo. A i postavlja se pitanje koliko su ti gradonačelnici zaista legitimni, jer je na izbore izašlo manje od četiri odsto birača s pravom glasa. Ali može se postaviti i suprotno pitanje: nisu li Srbi na Kosovu izazvali ovu situaciju bojkotom izbora uz podršku Beograda?“

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR