Glas Javnosti

KOSOVO JE SRBIJA! Protivimo se članstvu Kosova u Unesko, nespojivo sa uništavanjem srpskog nasleđa

Politika
Autor: Glas javnosti

Nije mandat Uneska da donosi političke odluke koje se tiču državnosti, rekla je danas ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

Rastovac je tako reagovala tokom debate 41. zasedanja Generalne konferencije ove organizacije na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte Džačke koja se u svom izlaganju založila za prijem tzv. Kosova.

"Podsetila bih da je prema toj Rezoluciji Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, koja je država članica UN i Uneska, kao i da je pod privremenom upravom UN. Takođe, Kosovo i Metohija je duhovno i kulturno najvažnije mesto za srpski narod i državu", navela je ambasadorka Srbije.

„Članstvo u Unesku, istinskog simbola udruženih napora međunarodne zajednice da zaštiti svetsko kulturno nasleđe, svakako je nespojivo sa namernim i sistematskim uništavanjem srpskog nasleđa u Pokrajini sa perfidnim ciljem da se uklone tragovi vekovnog prisustva srpskog naroda na ovom prostoru. Baš zbog toga su četiri manastira SPC u našoj Pokrajini upisana na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti“, navela je Tamara Rastovac Siamašvili, prenosi Kosovo onlajn.

Ona je poručila da Srbija smatra neprihvatljivim obraćanje albanske ministarke sa brojnim opaskama na deo teritorije Srbije, države čije je rukovodstvo iskreno i aktivno angažovano u promociji dobrih komšijskih odnosa i stabilnosti u regionu.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR