Glas Javnosti

KM ili RKS TABLICE: Ko izađe sa KS tablicama van pokrajine, više neće moći da se vrati na Kosovo i Metohiju!

Politika
Autor: Glas javnosti

Vozila sa KM tablama, registrovana posle postignutog dogovora u novembru prošle godine, takozvana "kosovska policija" ne priznaje, i za sada mogu da se kreću samo unutar Severa Kosova i Metohije ili u Srbiji.

 Ali, posle izlaska na Jarinju i Brnjaku, više neće moći da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Procenjuje se da na severu Kosova i Metohije ima oko 10.000 vozila KM registarskih oznaka. Praktično, do decembra ove godine, kada istekne registracija za poslednju auto sa ovim registarskim oznakama, više nijedno neće biti moguće legalno voziti.


Podsetimo, Priština i Beograd su na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli dogovor o registarskim tablicama, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Kosovo je pristalo da obustavi proces preregistracije, dok je Srbija pristala da ne izdaje nove registarske tablice za automobile iz gradova na Kosovu i Metohiji.U međuvremenu, kosovske vlasti su još sredinom januara zabranile kretanje vozila sa KM tablicama, koja su registrovana nakon postizanja dogovora Kosova i Srbije. Posle prvih reakcija da Priština „krši sporazum“, zvaničnici Srbije se o ovom pitanju nisu oglašavali.

Pre nekoliko dana, pred istek roka koji je Vlada Kosova dala za preregistraciju vozila na RKS, počela su paljenja automobila. A ispred centra za registraciju u Severnoj Mitrovici, na policijske službenika bačena je eksplozivna naprava.

Policija je u međuvremenu uhapsila Srbina M.B. iz Zubinog Potoka, i optužila ga da je zapalio nekoliko automobila.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR