Glas Javnosti

SRAMNO! OVO JE VELIKA SRPSKA "POBEDA": Auto sa "RKS" tablicama šetka se Srbijom, nepropisno parkiran ispred Tiršove! I NIKOM NIŠTA! (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Od 1. januara 2024. vozila sa kosovskim "RKS" ("republika kosovo") tablicama moći će slobodno da se kreću teritorijom cele Srbije, bez nalepnica, odlučila je Vlada Srbije.

Ono na šta je Srbija sramno pristala - sada nam se obija o glavu.

Vozila sa RKS tablicama sada se slobodno šetkaju kroz celu Srbiju, a reporter Glasa javnosti jutros je zabeležio kako je jedan automobil sa ovim tablicama nepropisno parkiran ispred klinike u Tiršovoj. 

I gle čuda - nikom ništa.

Postavljamo pitanje da li bi ovako nešto moglo da se dogodi na teritoriji takozvane i samozvane "republike kosovo"? Da li bi vozilo sa beogradskim ili nekim drugim srpskim tablicama moglo (i smelo) da bude uopšte na parkingu u centru Prištine, a kamoli još i nepropisno parkirano? 

Gledaj "pobedu" Srbijo!


(Foto: Glas javnosti)

Pitanje tablice, podsetimo, svojevremeno je izazvalo dvogodišnju krizu na severu Kosova i Metohije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nešto više od godinu dana poručivao da "nema predaje", i da Srbi neće prihvatiti RKS tablice.


Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, saopštio je sinoć direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Naglasio je da je su na taj način zaštićena prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i omogućena im je slobodu kretanja.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer da se takvom odlukom ne prihvata jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Na sagu o tablicama na severu Kosova time je stavljena tačka, iako je odluka Prištine da više ne toleriše srpske tablice na severu svojevremeno izazvala dvogodišnju krizu.
Ne tako davno, u oktobru 2022. godine, predsednik Vučić je poručivao da „nema predaje“ i da Srbi neće prihvatiti RKS tablice, odnosno da KM tablice ostaju.


(Foto: Glas javnosti)

„Posebno vama sa N1 pošto razumem da je ovo ključno pitanje za vas. Pošto vidim da niste razumeli ono što sam govorio u prethodnom delu, da vas obavestim – da, moj odgovor je: ‘Nema predaje!’ Ponoviću: ‘Nema predaje.’ Hoćete još jednom: ‘Nema predaje’“, rekao je Vučić na konferenciji za medije, 27. oktobra prošle godine, odgovarajući na pitanje novinarke.





Na potpitanje reporterke da li to znači da će KM tablice ostati, Vučić je odgovorio: „A vidim da ste nervozni kada čujete te dve reči ili ste protiv te dve reči, pa ne možete ni da istrpite odgovor do kraja. KM ostaje. Baš kao što smo rekli i pre mesec dana i pre dva, i pre više meseci.“

Pritom je optužio N1 da ne o tablicama ne izveštava istinito.

„Pošto kažete obavljen je deo preregistracije, jeste, samo niste obavestili javnost, pošto to radite, to je inače manir, niste baš rekli istinu, nego uvek je to poluistina, jeste preregistracija, ali ne u RKS, već u KS. Samo to niste ljudima rekli“, rekao je Vučić.

Kazao je da su RKS tablice uzeli Srbi sa juga Kosova, zato što ne mogu sebi da garantuju bezbednost, dok na severu nije takav slučaj.


(Foto: Glas javnosti)

„Samo ste zaboravili da kažete da su ljudi tražili preregistraciju u statusno neutralne tablice, a ne u one koje to nisu. A, što to radite? A, što kad već to govorite, ne pružite informaciju ljudima. Pošto ja znam da vi znate šta je istina. Dakle, da, tražili su 2018, ali su tražili da se preregistruje u KS tablice. Nema problema, dajte nam KS tablice, mi svi hoćemo KS tablice. Znate li kakva je njihova reakcija bila na KS tablice u Briselu bila? Skočili su k’o opareni, do vrha ovog zida! Lakše će da trpe bilo šta, samo da ne budu KS tablice, jer KS tablice govore o statusnoj neutralnosti. Sve će da prihvate, sem KS tablica“, rekao je tada Vučić, a podsetio je portal KoSSev na svom zvaničnom nalogu na platformi X.

Prethodno je, nakon eskalacije situacije i krize na prelazima Jarinje i Brnjak, u jesen 2021. godine, problem privremeno rešen dogovorom o primeni nalepnica pri ulasku na teritoriju Kosova, odnosno Srbiju, kako za vozila sa RKS tablicama, tako i za one sa srpskim tablicama, podseća KoSSev.



Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR