Glas Javnosti
posta

KAKO IZGLEDAJU PUTINOVI ZAKONI? Drakonske kazne za odbijanje mobilizacije, pljačku, predaju…

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na vojnu službu, a kojima je predviđena i kazna zatvora do 10 godina za odbijanje učestvovanja u vojnim ili borbenim dejstvima tokom ratnog stanja ili u uslovima oružanog sukoba.

Uvodi se krivična odgovornost za pljačku – krivično delo počinjeno u periodu ratnog stanja ili u uslovima oružanog sukoba ili borbenih dejstava. Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od šest do 15 godina, preneo je Sputnjik.

Za dobrovoljnu predaju preti od tri do 10 godina zatvora, a za dezerterstvo ili neodazivanje na služenje vojnog roka do 10 godina.


Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, pružanje otpora načelniku vojne službe, samovoljno napuštanje mesta službe, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, ako su počinjeni „u vreme ratnog stanja, u ratno vreme ili u uslovima oružanog sukoba ili za vreme trajanja borbenih dejstava“.

Takođe je potpisan zakon koji predviđa pojednostavljenu proceduru za dobijanje ruskog državljanstva za strance koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka, piše N1.


Neke izmene se odnose na ispunjavanje ugovora u vezi državne narudžbine – za ponovljeno kršenje uslova ugovora preti od četiri do osam godina zatvora, a ako zadatak nije izvršen ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do 10 godina zatvora.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR