Glas Javnosti

KAKO EVROPSKA UNIJA MANIPULIŠE DRŽAVAMA KOJE NE PRIZNAJU KOSOVO

Politika
Autor: Glas javnosti

Naš načelni stav neodbijanja predloga i pristajanja da se na osnovu njega uđe u razgovore sada se prodaje državama EU koje ne priznaju Kosovo kao dokaz da je Srbija na putu da prihvati sve to, tako da i one nemaju razloga da dalje ostanu uzdržane prema priznanju, ukazuje Vladislav Jovanović.

Evropska unija je od našeg stava da ćemo razgovarati o njihovom planu za rešavanje kosovskog pitanja napravila vrlo lukavo osmišljenu zamku i taktiku za manipulaciju državama EU koje ne pri priznaju nezavisnost Kosova s ciljem da im nametnu logiku - ako pristaju na razgovor o planu, znači da u potpunosti ne negiraju da je neprihvatljiv.

Ovo je mišljenje Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije i ambasadora bivše SRJ u Ujedinjenim nacijama, nakon izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je započeo sastanke sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU koje ne priznaju KiM kako bih ih ubedio da prihvate nemačko-francuski plan za rešavanje KiM, odnosno predlog EU, piše Sputnjik.

Lukav potez

– Jako lukav potez od strane EU kao i sam plan, jer sama činjenica da je on prihvaćen za razmatranje kao mogućnost za pregovore se predstavlja drugim zemljama kao polukorak Beograda u smeru koji oni to žele, a to je priznanje Kosova,“ ocenjuje Jovanović.

Druga strane će onda, dodaje on, da to „prodaje“ drugima kao naš polukorak u njihovom pravcu.

– To je zloupotreba taktike koju su do sada prema nama vodili. Sve je to puno podvodnih stena zato što su oni u suštini kroz pritisak na nas i Prištinu da pristanemo na razgovore o predlogu kao bazi oslabili opiranje ovih pet zemalja da priznaju Kosova. Verovatno im govore: evo vi nećete, a Srbija koja ne priznaje takođe Kosovo, pristala je da zajedno sa Prištinom i nama razgovara o predlogu koji vodi ka priznanju Kosova i normalizaciji odnosa, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Jovanović konstatuje da je ovo vešt potez EU i zato što se njime stvara utisak da se i Beograd i Priština pozitivno odnose ne samo prema predlogu EU o rešavanju kosovskog pitanja, već i da pristaju da uđu u pregovore na osnovu njega.

– Taj načelni stav neodbijanja predloga i pristajanja da se na osnovu njega uđe u razgovore sada se prodaje državama EU koje ne priznaju Kosovo. Oni upravo koriste taj novi momenat kao dokaz da je Srbija na putu da prihvati sve to, pa prema tome pet država EU koje ne priznaju Kosovo nemaju razloga da dalje ostanu uzdržane prema priznanju Kosova, objašnjava Jovanović.

On ističe da je onima koji su smislili taj plat bitno da dobiju podršku pomenutih pet država u ovim pregovorima i da kroz to relativizuju činjenicu da te države ne priznaju Kosovo.

– Te zemlje i dalje ne priznaju Kosovo, ali ulaze u proces koji treba da vodi ka onome što stoji u tom predlogu. Tako da je to jedan prilično vešt ali i lukav politički pokušaj EU da tih pet država na neki način približi stavu prihvatanja Kosova kao nezavisne države, upozorava Jovanović..

Njima je cilj, kako dodaje, da postignu da se niko ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije i bez formalnog čina priznavanja.

– Sam taj čin priznavanja Kosova u ovom trenutku nije ni neophodan, međutim, i polupriznavanjem, time što se niko ne bi protivio ulasku Kosova u Ujedinjene nacije stvari bi se na pola rešile. Ono ostalo bi bio samo tehnički ostatak posla, koji bi se vremenom lako svario. Dakle, to je lukavo zamišljeno da nas uvuku u mišolovku do pola. Na isti način je smišljena i mišolovka za ovih pet država, ističe Jovanović.

Cilj je izolacija Srbije

Smatra da je opasnost od priznavanja Kosova od neke od ovih pet država EU uvek prisutna.

– Grčka je verovatno kritična ali se ona još suzdržava ne zbog nas, nego zbog Kipra jer bi oslabila poziciju Kipra u korist Turske. Ove druge zemlje pod pritiskom NATO i drugih velikih zapadnih sila bi mogle lakše da progutaju taj zalogaj ako bi im bio predstavljen kao poluzalogaj. Na primer, „nemojte se buniti da Priština uđe u UN a ne morate je priznati“. Ali, ako je već u UN stvar je gotova. To me podseća na priču koja se često pominje da ne može žena da bude "malo trudna". Znači, ako bi Priština ušla u UN bez priznanja ovih pet država to bi bilo irelevantno jer bi već bila u punoj trudnoći, slikovito opisuje Jovanović.

On smatra da bi Srbija bila stavljena pred svršen čin, ako bi ovih pet država pomoću ove tehnike i zamke koji ovaj predlog sadrži popustile i ne bi se više protivile ulasku Kosova u UN.

– To bi za EU bio dobitak jer bismo mi onda ostali potpuno sami i ne bismo imali na koga da računamo u EU. To im je i cilj. Da se mi totalno izolujemo i kao takvi, proglasimo za državu pariju (termin za državu koja je prognana ili izgnana iz međunarodne zajednice prim.a.) u odnosu na stav celog Zapada prema Prištini i ta parija bi onda bila loše viđena od strane svih suseda i celog Zapada, smatra Jovanović.

Istovremeno, ovim planom, napominje Jovanović, tih pet država ne bi više mogle da imaju puno poverenje u nas da ćemo mi biti čvrsti do kraja, odnosno, tako će im to predstaviti.

– Ova lukavo smišljena zamka koja je postavljena i nama i državama EU koje ne priznaju Kosovo je dvostepena. Prva vodi ka ulasku Kosova u UN bez formalnog priznanja sa naše strane, a drugi do formalnog priznanja. Za nas je i jedno i drugo neprihvatljivo. Mi smo rekli da su to naše crvene linije i mi to nećemo prihvatiti, ali oni se vode logikom – u redu, ali vi uđite u razgovor, pa ćemo videti. Pri tom, drugim zemljama ne prezentuju opciju da to ne znači da ćemo mi ostati do kraja i onako kako oni to očekuju u tome. Mi možemo da iskočimo u nekom trenutku iz tih razgovora ali svako iskakanje ima propratne negativne posledice - da smo nekooperativni i da nas predstave kao negativca, ističe Jovanović.

Inače, Lajčak se već sastao i razgovarao sa predstavnicima Španije, Slovačke i Kipra, i specijalnim izaslanikom Grčke na ovu temu, a očekuje i sastanak sa Rumunijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR