Glas Javnosti

LAJČAK PREGOVARA SA PET EVROPSKIH ZEMALJA KOJE NE PRIZNAJU TZV. KOSOVO DA USVOJE “EVROPSKI PREDLOG”

Politika
Autor: Glas javnosti

Miroslav Lajčak sastao se sa predstavnicima četiri od pet zemalja koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova i konstatovao da postoje “pozitivne poruke”.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, da ih ubedi da prihvate predlog EU za KiM.

On je za “Kljan Kosova” rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje "evropski predlog", kao i da postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da "proces donese rezultate".

– Sastao sam se sa predstavnicima četiri od pet zemalja u poslednja dva dana da razgovaramo o ovom predlogu. Sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces, jer je pitanje Kosova i Srbije regionalno pitanje, rekao je on.

Najavio je i da će EU osnovati Odbor za praćenje sprovođenja predloga, a nakon što Beograd i Priština potpišu sporazum da ga odobravaju. Tehnički, imaćemo posebno telo, mehanizam koji će obezbediti da se ne desi da jedna strana uradi zadatak, a druga ne, rekao je Lajčak.

Lajčak je objavio posle razgovora sa Aljbinom Kurtijem i šefom pregovaračkog prištinskog tima Besnikom Bisljimijem da su se složili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti primenjeni.

Lajčak se sa premijerom privremenih prištinskih institucija i Besljimijem sastao u sredu uveče u Prištini.

– Ponovo na Kosovu da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Kurtijem i glavnim pregovaračem Bisljimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom, napisao je Lajčak na Tviteru, uz fotografiju sa sastanka.

Pre susreta sa Kurtijem i Bisljimijem, Lajčak je u intervjuu za televiziju „Kljan Kosova“, upozorio da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške. On je, između ostalog, naveo da predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR