Glas Javnosti

KAKO ĆE IZBORI BITI KONTROLISANI? Spremni i kompjuterski čitači i SOFTVERSKA provera

Politika
Autor: Glas javnosti

Republička izborna komisija će organizovati skeniranje izvoda iz biračkog spiska sa mesta za glasanje i njihovo automatsko poređenje sa Jedinstvenim biračkim spiskom, matičnom knjigom umrlih, bazom važećih ličnih karata i pasoša i podacima o boravku birača u zemlji u vreme izbora.

Ukoliko se unakrsnom proverom utvrdi da su glasali ljudi koji nemaju pravo glasa, odnosno ako su matični brojevi ili nečija dokumenta zloupotrebljeni, biće podnete krivične prijave.

Ovo je jedna od novina koja se našla u Sporazumu o unapređenju uslova za održavanje izbora. Taj dokument je posle više meseci razgovora u okviru međustranačkog dijaloga bez prisustva stranaca, u petak i potpisan u Skupštini Srbije. Paraf su stavili predstavnici SNS, SPS, DjB, Dveri, DSS, POKS, Zdrave Srbije, SRS i Zavetnika.

Spajanje podataka u jednu bazu i softverska provera da li je bilo varanja, treba da spreči zloupotrebe i konačno stavi tačku na spekulacije oko glasanja. A politički "igrači" su ukazivali da su glasali mrtvi, oni kojih nema u biračkom spisku ili oni koji izbornog dana nisu bili u zemlji, pišu Novosti.

Definisano je da će izbori na predsedničkom, parlamentarnom i beogradskom nivou biti održani 3. aprila. Cenzus ostaje tri odsto. Stranke će pre izbora, za kampanju, dobijati 30 odsto sredstava, a na osnovu rezultata još 70 odsto. U dogovoru sa Republičkim javnim tužiocem biće otvorene posebne evidencija odnosno "šalteri" za prijavu povrede izbornog prava. Biće oformljena radna grupa za proveru biračkog spiska, kao i regulatorno telo za praćenje rada medija sa akcentom na javne servise. I predstavnici neparlamentarnih stranaka imaće stalne članove RIK, kao i mesta u biračkim odborima.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić je ocenio da je generalno dijalog ostvario cilj - otklonio mogućnost da izbori budu alibi bilo kome za optužbe na račun Srbije i doprineo da se glasanje održi u fer atmosferi.

KONTROLA BIRAČKIH MESTA

Novina je i da se na zahtev stranke ili koalicije koja je osvojila više od dva odsto glasova, koji se podnosi u roku od 24 časa po zatvaranju birališta, može izvršiti kontrola tačnosti zapisnika o radu birački odbora, a sa najviše pet odsto ukupnog broja lokacija za glasanje svakog grada ili opštine. Provera se radi slučajnim uzorkom, i to mesta s najviše upisanih birača. Ako se utvrde neslaganja između zapisnika i onoga što je utvrđeno proverom, slede krivične prijave.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR