Glas Javnosti

JOŠ JEDNA BAZA KOSOVSKE POLICIJE NA SEVERU? Šta je pozadina odluke Prištine o eksproprijaciji

Politika
Autor: Glas javnosti

Da li Kurti planira novu bazu kosovske policije kod Leposavića?

Odluka Kurtijeve Vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, na Severu Kosova, i to, kako KoSSev saznaje, 80 hektara, pravno je nevaljana i protivna kosovskim zakonima, ukazuje za Danas Marko Milenković iz NVO „Nova društvena inicijativa“ koji kaže i da ne vidi drugi motiv za ovu odluku sem izgradnje novih baza specijalne jedinice Kosovske policije.

Naime, vlada u Prištini je 16. januara ove godine donela odluku o eksproprijaciji, odnosno proglašenju infrastrukturnih projekata od javnog interesa u selu Dren i u Lešku u opštini Leposavić.

U odluci je stajalo i proglašenje nepokretne imovine koja je neophodna za realizaciju „infrastrukturnih projekata od javnog interesa“. Navedeno je da je za realizaciju potrebno pokrenuti i sprovesti postupke eksproprijacije i procene imovine za sve upisane vlasnike.

U pitanju je 80 hektara zemljišta, a među njima je i leposavićko brdo, kao i seosko groblje u Drenu, po saznanju portala KoSSev koji je imao uvid u katastar.

Kosovska policija se već nalazi u Leposaviću – na kontrolnim punktovima, a upravo na jednom takvom došlo je do incidenta prošle sedmice, kada su ranjena dvojica građana srpske nacionalnosti od strane kosovske policije. Same okolnosti i dalje nisu tačno utvrđene, a Kancelarija za KiM Vlade Srbije i Kosovska policija izašle su sa oprečnim opisom događaja.

Milenković ukazuje da je ceo proces eksproprijacije veoma netransparentan, te da nedostaju informacije o tome u koju svrhu je ona izvršena.

– U ovom trenutku ne deluje kao da vlasti u Prištini imaju bilo kakve drugačije namere od izgradnje još jedne policijske baze i to nadomak Leposavića. U prilog tome govori i to da većinu zemljišta koje je pod eksproprijacijom nije moguće koristiti u privredne ili neke druge svrhe, jer je reč o brdovitom predelu bez bilo kakve infrastrukture kao što su put, električna energija i slično, navodi Milenković za Danas.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR