Glas Javnosti

ČEKA SE PRESUDA! U Hagu završeno suđenje Haradinaju i Gucatiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv dvojice optuženih – Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, priveden je kraju nakon višednevnog procesa iznošenja završnih reči tužilaštva i odbrane.

„Specijalno tužilaštvo je iznelo svoje podneske o izricanju kazne Gucatiju i Haradinaju tražeći osuđujuću presudu po svim tačkama, dok je Odbrana tražila oslobađajuće presude za obojicu optuženih, koji su se juče i obratili sudu“, sapšteno je iz Specijalizovanih komora Kosova.

Poručili su da će Veće koje vodi ovaj sudski proces doneti presudu u „dogledno vreme“, bez detaljnijeg preciziranja kada bi to moglo da bude.

U svakom slučaju, ovo će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova od njegovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Iz ovog suda su ujedno najavili da je otkazano ročište koje je bilo planirano za danas.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR