Glas Javnosti

Izbori u Srbiji ušli u poslednji sat: Evo kada se očekuju prvi rezultati i iz kojih gradova

Politika
Autor: Glas javnosti

Prvi rezultati biće objavlejni iz Beograda, Novog Sada i Niša i to sat i po po zatvaranju glasanja

Dobrodošli u večernji blog Telegrafa o lokalnim izborima u Srbiji koji su ušli su poslednji sat. Izbori se održavaju u 89 gradova i opština. Građani biračko pravo mogu da ostvare do 20.00 časova, kada se biračka mesta zatvaraju, a do kada traje i izborna tišina.

Nakon toga prvi preliminarni rezultati očekuju se već nakon prvog sata od zatvaranja biračkih mesta. 

Kako je Cesid najavio, ova organizacija i Ipsos Srbija prve rezultate izbora očekuju posle 21 čas. Prvi rezultati biće objavlejni iz Beograda, Novog Sada i Niša i to sat i po po zatvaranju glasanja.

Kada je reč o Gradskoj izbornoj komisiji, koja će saopštavati zvanične rezultate izbora u Beogradu, oni će "rezultate glasanja objaviti tokom noći".

Dosadašnja praksa je pokazala da gotovo u isto vreme sa prvim preliminarnim rezultatima izlaze i preliminarni rezultati stranaka koje učestvuju na izborima. 

Rezultati koje GIK objavi su zvanični, dok su oni koji stignu sa adresa agencija koji se bave istraživanjem javnog mnjenja, samo procene..

Gradske izborne komisije: Izlaznost u Beogradu do 18 časova 37,71 odsto, u Novom Sadu 40,96%, u Nišu 41,57%

Na teritoriji Grada Beograda do 18 časova glasalo je 37,71 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK).

Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.


Biračka mesta u Beogradu otvorena su do 20 časova. Glasa se na 1.265 mesta. To je uvećanje od 85 izbornih mesta u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Izlaznost u Novom Sadu do 18.00 sati 40,96 odsto

Izlaznost u Novom Sadu do 18 sati je 40,96 upisanih birača, izjavio je danas zamenik predsednika Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijakov i naglasio da je to podatak dobijen posle 18 sati.

Šijakov je naglasio da u GIK Novi Sad nisu stizali podaci o bilo kakvoj neregularnosti, u smislu da su birački odbori imali problema.

Sve su bili tehnički problelmi, poput toga da nisu radili baterije, rekao je on i naglasio da nije bilo nikakvih narušavanja suprtono zakonu i pravilima.

"Ne mogu da komentarišem informacije koje nismo oficijalno primili od strane biračkih odbora", rekao je Šijakov. 

U Nišu izlaznost do 18.00 sati 41,57 odsto upisanih birača

Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Niša Danijela Milićević rekla je da je izlaznost u Nišu do 18.00 časova iznosila 41,57 odsto.

Ona je navela da je izlaznost u opštini Medijana 41,96 odsto, na Paliluli 40,47 procenata, na Pantaleju 41,29 odsto, u Niškoj Banji 43,61 procenat, na Crvenom Krstu 41,57 odsto. 

"Još uvek nemam podatak da li će izlaznost ovog puta biti veća nego na prethodnim izborima", istakla je Milićevićeva.

Građani Niša danas biraju odbornike u skupštini grada, ali biraju i odbornike u skupštinama pet gradskih opština.

Pravo glasa u Nišu ima nešto više od 226 hiljada glasača koji to pravo mogu da ostvare na 197 biračkih mesta.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR