Glas Javnosti

ISTORIČARI KRITIKUJU SKANDALOZAN POTEZ PRIŠTINE: U svemu im pomažu EU i Ujedinjene nacije

Politika
Autor: Glas javnosti

Džafer Deva ima najveću odgovornost za smrt oko 10.000 Srba i proterivanje mnogo većeg broja, podseća istoričar Čedomir Antić.

Kuća ozloglašenog naciste Džafera Deve, poznatog kao kosmetski Hitler, u južnom delu Kosovske Mitrovice biće rekonstruisana i služiće kao regionalni centar kulturne aktivnosti. Da stvar bude još šokantnija, ovaj projekat podržava EU i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Čuven po zlu

Deva (1904-1978) bio je jedan od osnivača "velike Albanije" i surove SS divizije Skenderbeg, koja je likvidirala Srbe, Jevreje i Rome u Drugom svetskom ratu, a kosmetskim Hitlerom je prozvan zbog surovosti. Imajući u vidu da je najavljeno da će nakon rekonstrukcije biti regionalni centar za kulturne aktivnosti, brojni stručnjaci su to ocenili kao pokušaj njegove rehabilitacije.

Istoričar Čedomir Antić za Kurir ocenjuje da je ovakav potez Prištine, odnosno UN, nepoštena i neiskrena politika nejednakih standarda u kojoj je svako nevin dok se ne dokaže da je Srbin.

- Ne može se Deva porediti s Hitlerom, jer je Hitler bio jedan, ali jeste ostvario najvišu funkciju marionetske "velike Albanije". On ima najveću odgovornost za smrt oko 10.000 Srba i proterivanje mnogo većeg broja. No, u svemu su najgori nejednaki standardi - kazao je Antić.

Paradržava

Podseća da su, kada su preuzeli vlast na Kosovu, započeli progon Srba kakav nije viđen.

- Posle rata, umesto da budu kažnjeni, dobili su autonomiju i postali paradržava. Kada je reč o ulozi velikih sila, treba reći da su zemlje Kvinte direktno krive za sve ono što se dogodilo na Balkanu poslednjih 30 godina - istakao je on.

I gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević ocenio je kao šokantno i neverovatno da UNDP u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše Devinu kuću.

On je pozvao na otkazivanje ovog projekta. Podsetio je da je "Deva tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva".

Prištinski ministar iznenadio

Zovu NATO u pomoć

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj zatražio je povećanu pažnju NATO da bi se, kako kaže, sprečio uticaj rusko-srpskih destabilizujućih krugova koje podržavaju kineski krugovi u regionu.

Nekadašnji direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović upozorava da je ovo samo još jedan pokušaj Zapada da pomogne Prištini u daljem etničkom čišćenju teritorije KiM.

- Priština se obraća svojim prirodnim saveznicima, odnosno mentorima i ljudima koji su im i omogućili stvaranje kvazidržave. Sve je manje skriveno da su i njihovi mentori sve otvorenije na albanskoj strani da bi napravili etnički čisti prostor - kaže Ivanović, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO: Misterija Periš i dalje traje, ko je sakrio iskaze?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR