Glas Javnosti

Hašim Tači: EU treba da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu

Politika
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Evropska Unija treba da tretira Kosovo kao ``nezavisnu i suverenu državu``.

Komentarišući učešće na jučerašnjem onlajn samitu EU i Zapadnog Balkana, Tači je kazao da je zahtevao da se Kosovu omogući liberalizacija viza, pošto su po njegovim rečima, ispunjeni svi uslovi, i zatražio je da se započne proces učlanjenja u EU.

On je rekao da je na samitu govorio i o dijalogu sa Srbijom i da se založio da se taj proces okonča “sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom koji podrazumeva međusobno priznanje Кosova i Srbije”.

Upitan o izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da je za EU prihvatljiva i razmena teritorija ako se o tome dogovore Beograd i Priština, Tači je rekao da je Кosovo “nezavisna i suverena država” i da dijalog treba nastaviti imajući to u vidu.

“Кosovo je nezavisna i suverena država priznata od većine zemalja članica EU, tu realnost ne može niko da promeni i ja nisam ovde da komentarišem izjave bilo kog zvaničnika, već predstavljam viziju politike i institucija Кosova, nezavisne i suverene države poštujući njen teritorijalni integritet”, kazao je Tači.

Izvor: Nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR