Glas Javnosti

Festival evropskog filma se vraća u Rusiju

Kultura
Autor: Glas javnosti

Evropska unija u novembru vraća u Rusiju Festival evropskog filma, u onlajn verziji, uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Na festivalu, koji zbog rata nije održan od 2022. godine, biće prikazan 21 film iz evropskih zemalja. Festival će se održati onlajn od 1. do 15. novembra, uglavnom besplatno, saopštila je evropska delegacija u Rusiji.


Čak i u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, EU želi da pokaže da odnosi između Evropljana i Rusa mogu da nastave da postoje, izjavio je u Moskvi ambasador EU u Rusiji Roland Galharague.

On je naglasio da to što je EU prekinula saradnju sa ruskom vladom zbog rata ne bi trebalo da se odrazi na ruski narod.


„Bioskop ujedinjuje ljude“, rekao je diplomata u jednom moskovskom bioskopu, pred odabranim gostima.





„Ruska kultura i umetnost služe kao izvor obogaćivanja filmskog stvaralaštva i u Evropi.

Na festivalu će biti prikazane i dve ruske koprodukcije.


Brojni ruski umetnici napustili su domovinu jer tamo više ne mogu slobodno da rade. Rusija često demonizuje zapadnu kulturu. Ruski filmski stvaraoci posebno se žale na cenzuru ruskog Ministarstva kulture, koje, na primer, odbija da izda dozvole za bioskopsku distribuciju.


Na evropskoj prezentaciji festivala u Moskvi, na ekranu su bili istaknuti slogani o slobodi i ljudskim pravima. Neki od gostiju na događaju, koji nije javno saopšten, govorili su o okruženju zastrašivanja u svim sferama ruskog društva.

Filmovi će biti prikazani na originalnom jeziku sa prevodima na Coolplay onlajn platformi. Pristup bez registracije je dostupan samo za ljude u Rusiji ili za one van zemlje sa vpn programom.

Glas javnosti/H03H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR