Glas Javnosti

Gradonačelnik Šapić najavio smanjenje gradskih troškova i kupovinu energenata

Politika
Autor: Glas javnosti

Najvažnija stvar u narednom periodu biće da se prebrodi predstojeća zima zbog energetske krize, recesije i inflacije u svetu. Fokus će biti i na smanjenju troškova, a naročito na besmislenim projektima.

To je najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, govoreći o situaciji u gradskom budžetu. On je podsetio da Grad Beograd subvencioniše javni prevoz sa 250 miliona evra što je, prema njegovim rečima, četvrtina budžeta.


- Time ću da se bavim, iako nije popularna tema - kaže Šapić. - Ukoliko uspete da uštedite i 100 miliona evra, taj novac može da se iskoristi za socijalna davanja, vrtiće, škole i drugo. Može da se dovede u red GSP jer je rak-rana Beograda već 20, 30 godina. LJudi su nezadovoljni kvalitetom prevoza i to je tačno, ali istovremeno karta se ne plaća. Nemoguće je da bilo šta u životu imate kvalitetno ako u to ne ulažete.

Prvi čovek prestonice je ocenio da je Beograd u proteklih sedam, osam godina dobro vođen i da se razvija u dobrom pravcu, te da mnoge dobre stvari treba da se nastave.

- Međutim, ima mnogo stvari koje nisu bile dobre. Primera radi, na današnji dan zatičemo prihode i profit Grada i javnih komunalnih preduzeća od oko 4,5 milijarde dinara, a 2016. su bili  11 milijardi dinara, što znači da su pali za sedam milijardi. U ovom momentu, kreditna zaduženost Beograda u odnosu na 2016. i 2017. u evrima je sa 42 porasla na 52, a u dinarima sa 5,5 milijardi na 7,5 milijardi, dok su prispele obaveze van zakonskog toka sa 2,5 milijardi otišle na 5,5 milijardi. To nije dobro.

Šapić je nabrojao projekte za koje misli da su potpuno neodrživi, poput "raspisivanja nabavke za bazene od 90 miliona evra za četiri bazena, nabavke za rečni prevoz od 400 miliona evra u sledećih osam godina, a ne postoje stanice niti studija izvodljivosti".

- Ne možete da kroz jedan dobar projekat, kao što je "smart siti", provlačite stvari i pravite troškove protiv kojih su bili mnogi sekretarijati, koji mi se sad žale da im je to nametnuto, tako da ćemo sve to ispitati - ističe gradonačelnik. - Naime, kao što postoje političke zasluge, postoji i odgovornost koja mora da bude moralna, i politička i krivična. Ja neću ni od čega da bežim, kao što sam i sam spreman da snosim odgovornost.


Poručio je da će vratiti dostojanstvo predsednicima opština u odnosu na Grad, napomenuvši da se lokalnim samoupravama neće oduzimati sredstva, iako postoji rebalans budžeta u kojem će morati da bude rezova zbog nabavke energenata i spremanja javnog prevoza za zimu.

- Predsednici opština moraju da imaju osnov s kojim će izaći pred građane, a to ne mogu da urade bez dostojanstvenog budžeta, dobre komunikacije s Gradom i kvalitetne usluge u onim segmentima koje Grad mora da im pruži - zaključuje Šapić - prenose novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR