Glas Javnosti

FAŠISTI OPET UDARAJU NA SRBIJU: Kako će izgledati glasanje za rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici

Politika
Autor: Glas javnosti

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će na današnjoj sednici u Njujorku, koja počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, raspravljati i glasati o nacrtu takozvane rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici.

Nemačka, koja je jedan od inicijatora, predstaviće nacrt rezolucije.

O predlogu dokumenta neće biti održana formalna debata – već će države moći da obrazlože svoj stav, usled čega neće biti zvanične liste govornika tokom zasedanja.

Takođe, kosponzorima nacrta rezolucije neće biti omogućeno da se obrate. U te zemlje, između ostalog spadaju Sjedinjene Države, Francuska ili Italija, ali i balkanski kosponzori, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija.

Do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzorisalo je 39 država.


Očekuje se da će pre glasanja govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, trebalo bi da govori i predstavnik Crne Gore, koja je najavila da će podržati, ali nije kosponzorisala nacrt rezolucije.

Glasu Amerike je u svetskoj organizaciji ranije precizirano da je za usvajanje nacrta rezolucije potrebna prosta većina članica Generalne skupštine – što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Predlog dokumenta, čiji je zvanični naziv, „Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995“, sačinile su Nemačka i Ruanda.

Glas javnsoti/Glas Amerike

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR