Glas Javnosti

EVROPSKA UNIJA RAZVIJA LETELICE NA VODONIK: Početak "zelene avijacije"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je objavila da je osnovala Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA sa ciljem da ohrabri i ubrza razvoj letelica na električni pogon i vodonik.

Saobraćaj se naglo menja u održivom smeru. Avijacija ima važnu ulogu u naporima Evropske unije da do 2050. postane prvi klimatski neutralni kontinent, s razvojem letelica na električni pogon i vodonik, piše Balkan Green Energy News.
Da bi ušle u komercijalnu upotrebu, treba uvesti velike promene u ekosistem te industrije. Smisao Saveza za avijaciju s nula emisija je da ohrabri i ubrza uvođenje zelenih letelica, saopštila je Evropska komisija i pozvala aktere iz privatnog i javnog dela sektora avio-prevoza da se pridruže.





Okupiće predstavnike proizvođača letelica, avio-prevoznika, aerodroma, energetskih kompanija i snabdevača gorivom, agencija za standardizaciju i sertifikaciju, grupacija za zaštitu putnika i životne sredine i regulatora. Članovi će se baviti pitanjima kao što je potreba za gorivom i infrastrukturom za letelice na električni pogon i vodonik na aerodromima, stoji u objavi.

EU treba da zauzme velik udeo u sektoru zelene avijacije
Letelice proizvedene u Evropi su činile 65% tržišta komercijalnih letelica na globalnom nivou, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton. Istakao je da domaća industrija treba da zauzme velik udeo u nastajućem sektoru zelene avijacije.


- Možemo biti ponosni što je Evropa predvodnica u alternativnim načinima pogona. Inicijative poput onih za sistem letenja na gorive ćelije, turbinu koja sagoreva vodonik ili ultralake, sigurne i pouzdane rezervoare za skladištenje tečnog vodonika su, sve zajedno, primeri potencijala za inovacije u Evropi. Tu ne govorim samo o velikim proizvođačima, već i o mnogim manjim kompanijama i startapima - izjavio je Breton.
Letelice koje ne ispuštaju emisije gasove s efektima staklene bašte treba da uđu na tržište 2035. godine
Partnerstvu za čistu avijaciju (Clean Aviation Partnership) je samo iz programa Horizon Europe za istraživanja i inovacije dodeljeno 1,7 mlrd EUR. Evropska komisija planira da Sistem za trgovanje emisijama ili EU ETS proširi na saobraćaj.





Partnerstvo za čistu avijaciju namerava da između 2027. i 2029. dovrši tehnologije za letelice bez emisija, da bi najkasnije 2035. mogle da budu puštene u saobraćaj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR