Glas Javnosti

EP usvojio Rezoluciju o situaciji u Srbiji nakon izbora

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas su u Strazburu ubedljivom većinom usvojili Rezoluciju o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora.

Za usvajanje neobavezujuće rezolucije glasao je 461 poslanik Evropskog parlamenta, protiv su bila 53, a uzdržana 43.

Među onima koji su glasali protiv, prema navodima predsednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, bio je i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.


Rezolucijom Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi
Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP.

U dokumentu se navodi da Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji, po modelu "Pribeovih izveštaja" o Severnoj Makedoniji i BiH.


Evropski parlament u Rezoluciji ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

U Rezoluciji se izražava žaljenje zbog činjenice da su parlamentarni i lokalni izbori 17. decembra odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore, usled, kako se navodi, uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane državnih zvaničnika sa ciljem sticanja nepravedne i neopravdane prednosti.

Evropski parlament smatra da se ne može reći da su decembarski izbori održani u fer uslovima i uznemiren je zbog izveštaja o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su narušile integritet izbora u Srbiji, piše u dokumentu.


Navodi se da je izborni dan protekao glatko, ali da je bio obeležen brojnim proceduralnim nedostacima, uključujući nedoslednu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i brojanja glasova, česte gužve na biračkim mestima, narušavanja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Poslanici Rezolucijom ukazuju da je ukupno izborno okruženje ispod standarda koji se očekuju od zemlje kandidata za članstvo u EU i izražavaju zabrinutost zbog obimnih dokaza koje su prikupili međunarodni i domaći posmatrači, o aktivnostima uoči i tokom izbornog dana koje su, kako se navodi, možda promenile ishod izbora, značajno uticale na rezultate beogradskih izbora, i dovele u pitanje legitimitet parlamentarnih izbora.

Evropski parlament, kako se navodi, žali zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne optužbe o umešanosti zvaničnika u izbornu manipulaciju i zloupotrebe, što doprinosi atmosferi nekažnjivosti i obezbeđuje nastavak takvih praksi.

U Rezoluciji se naglašava važnost detaljne istrage svih žalbi u vezi sa izborima, uključujući nedavni zahtev za poništavanje izbora za Skupštinu Beograda, koji je Ustavnom sudu podnela koalicija "Srbija protiv nasilja".

Osuđuju se orkestrirani napadi srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući članove Evropskog parlamenta, i poziva na povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima, uz isticanje značaja međusobnog poštovanja u demokratskom procesu.

Evropski parlament sa zabrinutošću primećuje da Srbija nije primenila mnoge dugogodišnje preporuke OEBS i ODIHR o glavnim pitanjima u izbornom procesu, uprkos tome što je više puta pozivana da to učini, između ostalog i od Evropske komisije, stoji u Rezoluciji.


Poslanici pozivaju Srbiju da primeni preporuku OEBS i ODIHR za sprovođenje sveobuhvatne revizije jedinstvenog biračkog spiska i izražavaju zabrinutost zbog navoda da je u tom dokumentu već primetan značajan rast broja birača u gradovima u kojima će lokalni izbori biti održani za nekoliko meseci.

Rezolucijom se osuđuje odsustvo medijskog pluralizma tokom predizborne kampanje, kao i dezinformacije i rašireno neetičko i pristrasno medijsko izveštavanje u korist predstavnika vlasti.

Evropski parlament sa zabrinutošću ukazuje da je veliki broj medija pod uticajem ili kontrolom vlade, što je rezultiralo nejednakim uslovima za opozicione kandidate tokom kampanje, i osuđuje napade na kritički nastrojene novinare koje su podstakli mediji bliski vlasti, piše u Rezoluciji.

U Rezoluciji se izražava zabrinutost zbog pogoršanja uslova u medijima, uprkos novim zakonima o elektronskim medijima i javnom informisanju i medijima, i izražava duboko žaljenje što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zanemarilo svoje zakonske obaveze da pažljivo prati kampanju u medijima, da izveštava o nalazima i da kažnjava medije koji su prekršili zakon, širili govor mržnje i kršili novinarske standarde.


Izražava se žaljenje zbog prevelike eksponiranosti predsednika Srbije u javnosti pre i tokom kampanje, uz ocenu da je time obrisana granica između institucije predsednika, države i političke stranke na vlasti.

Evropski parlament osuđuje nesrazmernu upotrebu policijskog nasilja protiv mirnih demonstranata koji su protestovali zbog izborne prevare i zabrinut je zbog procena da su neki učesnici protesta 24. decembra 2023. bili izloženi nesrazmerno oštrom tretmanu od policije i pravosuđa, navodi se u dokumentu.

Rezolucijom se oštro osuđuju nepotkrepljene tvrdnje srpskih vlasti da su države članice EU bile umešane u organizovanje postizbornih protesta, i izražava žaljenje što su protesti iskorišćeni kao povod za širenje narativa protiv EU u medijima bliskim vladajućoj stranci.

Poslanici izražavaju žaljenje i zbog izostatka glasnih kritika od Evropske komisije, posebno od komesara za proširenje, povodom brojnih tvrdnji o izbornoj prevari u Srbiji, i pozivaju Komisiju da bez odlaganja otkloni nedostatke koji su doveli do tih navoda.

Glas javnosi/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR