Glas Javnosti

GARDIJAN O UKIDANJU DINARA: Dijalog posustao

Politika
Autor: Glas javnosti

SAD su optužile vlasti na Kosovu za „nepotrebno podizanje etničkih tenzija“ nakon što je vlada uvela zabranu na srpski dinar i ​​naložila srpskoj manjini da uvede evro, piše Gardijan.

Policijske racije koje je naložilo prištinsko ministarstvo unutrašnjih poslova na četiri paralelne strukture koje rade u oblastima naseljenim Srbima, a koje su usledile nekoliko dana nakon promene valute, pojačale su strahove od pogoršanja bezbednosne situacije.

Srpski zvaničnici kažu da će ukidanje dinara negativno uticati na svakodnevni život etničkih Srba koji zavise od njihovih primanja.


EU je u ponedeljak kritikovala Prištinu zbog preduzimanja „jednostranih“ koraka za koje se plaši da će dovesti do daljeg pogoršanja odnosa sa Srbijom, koja odbija da prizna nezavisnost Kosova.

„Ovi koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije“, rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove.

„Oni nisu koordinisani, oni se jednostrano uzimaju bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija kako bi se sprečio negativan uticaj koji bi mogli imati na terenu“.

Zvaničnici kažu da bi status paralelnih struktura koje finansira Beograd trebalo da se reši kroz razgovore o normalizaciji između Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Dijalog je posustao otkako je u septembru u sukobu između srpskih militanata i kosovske policije poginulo četvoro ljudi.

Evro je de fakto valuta na Kosovu od proglašenja nezavisnosti 2008. deceniju nakon što je etnička albanska većina u zemlji učestvovala u kratkom ratu za nezavisnost koji je na kraju doveo do intervencije NATO-a i povlačenja srpskih snaga.

Ali etnički Srbi, koji čine oko pet odsto od 1,8 miliona stanovnika, i dalje koriste dinar – što je odraz njihovog odbijanja da prihvate državnost Kosova. Desetine hiljada u 10 opština zavise od dinarskih penzija, plata i socijalnih davanja koje distribuira Beograd.

Međunarodna zajednica je pozvala kosovsku vladu da odloži politiku uvođenja samo evra kao valute, rekavši da odluka o promeni valute, koju je sredinom januara objavila centralna banka, nije dala dovoljno vremena za prilagođavanje.

Zapadni ambasadori u Beogradu rekli su da su posebno zabrinuti zbog uticaja uredbe na škole i bolnice, „za koje se čini da nijedan alternativni proces nije održiv“.


Ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer izrazio je tokom vikenda zabrinutost zbog napora kosovske policije da zapleni vozila koja prevoze srpske dinare, a koja se potom distribuiraju za „socijalna davanja iz Srbije“.

„Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni“, rekao je on.

Priština je prošle nedelje pristala da produži prelazni period, ali je odbila da kaže na koliko dugo.

Populistički predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrana dinara deo šire politike etničkog čišćenja Srba sa Kosova, opisujući to kao „zločinački udar“ protiv manjine od 100.000 ljudi.


„Ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju svoj novac“, rekao je on u petak.

Obećavajući da će ignorisati uredbu, Vučić je rekao da će Srbija tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o eskalaciji tenzija sa Kosovom.

Zabrana valute nije prva mera koja izaziva gnev Beograda. U sklopu napora da se uspostavi kontrola nad tom teritorijom, vlasti etničkih Albanaca su takođe uklonile srpske zastave i znakove sa javnih zgrada i zabranjeno kretanje vozila sa srpskim tablicama.

Izvori bliski vladi Kosova rekli su da je prelazak na evro na severu zemlje vođen zabrinutošću zbog falsifikovanog novca i ilegalnih tokova gotovine, a ne željom da se provocira srpsku vladu.

Oni su rekli da su paralelne institucije u koje je kosovska policija izvršila racije „ilegalne“ i da je Srbija pristala da ih zatvori kao deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.



Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR