Glas Javnosti

EGZODUS ALBANACA IZ LAŽNE DRŽAVE: Viznu liberalizaciju za odlazak sa Kosova i Metohije čeka 70.000 radnika

Politika
Autor: Glas javnosti

Iz Nezavisnog sindikata privatnog sektora poručili su da 70.000 radnika sa Kosova čeka viznu liberalizaciju za odlazak u inostranstvo.

„Za 2023. godinu imamo statistiku koja ne može biti baš tačna, ali oko 70.000 radnika čeka liberalizaciju. Mislim da će u januaru radnici otići i potpisati ugovore sa privatnim kompanijama u Nemačkoj“, izjavio je za RTK Jusuf Azemi, predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova.

Iz Instituta Rinvest kažu da je oko hiljadu preduzeća na Kosovu objavilo da će preko 32 odsto njihovih radnika verovatno emigrirati tokom 2024. godine.



Prema tom institutu, građani Kosova su do sada uglavnom uspevali da dobiju radne dozvole u ​​inostranstvu u sektoru građevinarstva, administrativnih usluga, proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje.

I predstavnici komora javnog sektora i sindikata upozoravaju da je veliki broj radnika već pokrenuo procedure za odlazak sa Kosova.

„Oni ne vide perspektivu ovde, kako za sebe, tako i za svoje porodice“, rekao je Pljeurat Sejdiu, predsednik Lekarske komore Kosova.

Prema Rinvestu, preduzeća na Kosovu nailaze na više poteškoća u popunjavanju radnih mesta za profesionalce, menadžere i radnike.

Glas javnosti/Reporteri/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR