Glas Javnosti

DRAMATIČNA PORUKA SRPSKOG AMBASADORA U KIJEVU: Nemojte kolima u vreme policijskog časa, mogu vas UBITI NA LICU MESTA

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je da je ambasada jutros poslala notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i da na sve načine pokušava da reši problem srpskih kamiondžija na ukrajinskoj granici s Rumunijom.

U kontaktu smo i sa Privrednom komorom Srbije, MSP i u saradnji sa njima preduzimamo mere da naši vozači napuste tu zonu. Znamo da je kod Đakova 44 kamiona, u selu ispred ima još 30 kamiona, a preko 100 kamiona je otišlo iz Srbije u pravcu Ukrajine ka Belorusiji i Rusiji. Svi oni moraju da se vrate - rekao je Aca Jovanović za Tanjug.

Govoreći o srpskim državljanima u Ukrajini, ambasador je kazao da je jedan deo otišao i pre preporuke vlade, posle preporuke je Ukrajinu napustio još određeni broj ljudi, ali ima i onih koji se nalaze na poziciji koja je vrlo opasna, gde se granatira, pa ne smeju da izađu.


- Sa njima smo u kontaktu, zajedno ćemo proceniti kada je moguće da oni krenu, tako da je taj broj (Srba u Ukrajini) vrlo relativan - dodao je ambasador.

Jovanović je objasnio da oni koji planiraju da napuste Ukrajinu putničkim automobilom, to nikako ne čine u vreme policijskog časa, jer je vrlo opasno, odnosno, upozorio je, svako ko se tada nađe na ulici smatra se diverzantom, špijunom i može biti ubijen na licu mesta.


On je naveo da je noćas u Kijevu bilo mirnije nego prethodnih noći, da je bilo manje detonacija, podsetivši da je jutros u osam časova prestao policijski čas koji će ponovo biti uveden u 22 časa i trajaće do sedam ujutro.

- Evo sada se u daljini čuju nekakve detonacije - rekao je ambasador tokom razgovora i nastavio da je najavljena mogućnost da će neke trgovinske radnje biti snabdevene hranom.


- Mi smo se u prepodnevnim satima organizovali da kolege odu do svojih stanova i da izvršimo još neku nabavku hrane. Za sada smo dobro, imamo dovoljno hrane, uspeli smo preko prijatelja koji drže restoran da nabavimo i malo hleba koga nema u prodaji, borimo se i snalazimo koliko je to moguće - rekao je Jovanović odgovarajući na pitanje o diplomatskom osoblju Srbije u Kijevu.

Kako kaže, oni i dalje ostaju u Kijevu, a ako se drugačije odluči, postupiće u skladu sa odlukom Ministarstva spoljnih poslova.

- U kontaktu smo sa našim građanima, javljaju nam se oni koji do sada nisu bili u kontaktu sa nama. Mi smo ljude čije adrese i telefone imamo obavestili o merama i preporuci koje je naša vlada donela za napuštanje teritorije Ukrajine. Oni se sada javljaju i u kontaktu smo sa njima, dajemo informacije šta ih čeka, dug je put, ima dosta kontrolnih punktova - rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR