Glas Javnosti

Brnabić: Srbija radi na digitalizaciji zdravstvenog sistema, prevenciji i mentalnom zdravlju

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija se posle nedavnih tragedija suočava sa različitim izazovima koji se mogu odraziti na mentalno zdravlje svih stanovnika, posebno mladih, istakla je premijerka u razgovoru sa direktorom Regionalne kancelarije SZO za Evropu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, tokom sastanka sa direktorom Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, istakla je da je fokus Srbije na unapređenju zdravstvenog sistema.

Ona je dodala da to podrazumeva digitalizaciju tog sektora sa ciljem centralizovanja podataka, zatim rad na prevenciji i mentalnom zdravlju, saopštila je pres služba Vlade Srbije.


Brnabić je rekla da je u ovom trenutku veoma važno da poseban akcenat bude na poboljšanju mentalnog zdravlja građana, istakavši da se Srbija posle nedavnih tragedija suočava  sa različitim izazovima koji se mogu odraziti na mentalno zdravlje svih stanovnika, posebno mladih.

Kada je reč o prevenciji, sada su građanima mnogo dostupniji specijalički pregledi nego što je to bilo ranije. Predsednica Vlade je ocenila da je to veoma bitno, jer se ranim otkrivanjem zdravstvenih problema oni lakše i rešavaju.

Brnabić se zahvalila Klugeu na saradnji tokom pandemije kovida-19 i na realizaciji različitih projekata, posebno kada je reč o tehničkoj pomoći i na ekspertizi, što će doprineti unapređenju nivoa zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

Kluge se saglasio sa premijerkom i rekao da su isti prioriteti i Evropske unije i podvukao da će se zalagati da se kroz IPA fondove pomogne Srbiji, kao i da veruje da će SZO biti prepoznat kao potencijalni partner naše države.

Direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu čestitao je premijerki na izboru Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. godine.

Sastanku su prisustvovali ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.



Kako se navodi na početku sastanka, Kluge je premijerki izjavio saučešće povodom nedavnih tragedija koje su zadesile Srbiju.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR