Glas Javnosti

DUŠKO KNEŽEVIĆ: Ana Brnabić na London Tech Week govorila na panelu “Šta je budućnost digitalizacije”

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Imao sam zadovoljstvo da prisustvujem zanimljivom predavanju predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja je u okviru London Tech Week, u Public Holu na Vestminsteru, govorila na panelu “Šta je budućnost digitalizacije”.

Konstatovano je da Srbija ima sve prosperitetniji IT i startap ekosistem, sa najvećim rastom izvoza IT usluga u Evropi, koji je za poslednjih 10 godina uvećan za čak osam puta. Srpska premijerka je navela da je 2012. godine izvoz IT sektora iznosio 375 miliona evra, a 10 godina kasnije, 2022. godine, čak 2,7 milijardi evra. Do kraja ove godine očekuje se da će izvoz IT usluga dostići četiri milijarde evra.

Brnabić je prenijela iskustva svoje zemlje i kako je počeo proces reforme javne uprave. Kazala je da je njena ideja bila da se transformiše uprava tako da postane elektronska, e-uprava, da sve usluge koje se pružaju građanima i privredi budu elektronske. Digitalizacija Srbije je, prema riječima Brnabić, bila dugotrajan ali važan proces, i da je država mnogo efikasnija. Ipak, glavna prednost Srbije postale su informaciono-komunikacione tehnologije.



Na moje pitanje šta je Srbija uradila po pitanju regulative da bi privukla strane investicije u ovoj oblasti, premijerka Brnabić je odgovorila: da Srbija primjenjuje PSD regulativu već nekoliko godina i da prati najnovija dešavanja oko regulatornog okvira MiCA (reguliše kripto valute). Smatra da je velika šansa Srbije dok ne postane članica EU, jer smatra da je Evropa preregulisana u ovoj oblasti u odnosu na Ameriku i Aziju.

Brnabić je učesnicima panela saopštila da zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan”, region postaje region bez granica, gdje je omogućen slobodan protok ljudi, koji mogu da rade, studiraju i uče, što je važno za stabilnost regiona, ali i razvoj ekonomije Srbije i zemalja koje su prihvatile ovu regionalnu inicijativu.


Duško Knežević

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR