Glas Javnosti

BRNABIĆ: Opozicija želi da stvori percepciju da nema okvira za slobodne i demokratske izbore

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijerka Ana Brnabić optužila je deo opozicije da želi da stvori percepciju u javnosti da u Srbiji ne postoji adekvatan pravni okvir za slobodne, fer i demokratske izbore.

Ona je to u saopštenju navela, povodom „dezinformacija“ o stepenu ispunjenja preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i saradnje Vlade Srbije i ODIHR-a.

„Očigledno je da ni određeni predstavnici opozicije u Srbiji, a ni mediji koji ih podržavaju, ne mare za izveštaje ODIHR ili stepen implementacije preporuka, već žele da stvore percepciju domaće i strane javnosti da u Srbiji ne postoji adekvatan pravni okvir za slobodne, fer i demokratske izbore“, navela je Brnabićeva, prenela je Vlada.

Ocenila je da je „njihova želja da se Srbija drži u permanentnoj nestabilnosti i haosu“ i zato sada, kako je ukazala, „koriste ODHIR u cilju priprema za proteste, koje planiraju da započnu nakon sledećih izbora“, ukoliko gradjani ne glasaju za njih.

Prema njenim rečima, to se priprema „u pokušaju dalje destabilizacije zemlje ukoliko građani, ponovo, i u ovom izbornom ciklusu kao i u prethodnim, za njih ne budu želeli da glasaju“.

„Vlada Srbije će nastaviti da posvećeno radi sa partnerima iz EU, OEBS/ODIHR, kao i svim drugim relevantnim partnerima na kontinuiranom unapređenju izbornih uslova i Srbiji“, kazala je ona.

Navela je da će s njima Vlada Srbije raditi „i šire, na jačanju institucija i vladavini prava“ zato što, kako je kazala vlast, veruje u Srbiju i njene ljude“.

Kazala je i da je Vlada Srbije „kontinuirano i posvećeno“ radila sa ODIHR na primeni preporuka iz Završnog izveštaja o parlamentarnim izborima 2020, Završnog izveštaja o predsedničkim izborima 2017. i Završnog izveštaja sa vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Navela je da se „prostom matematikom“ može sabrati da je ODIHR ocenio, i to „prošle godine, da je Srbija ispunila u potpunosti 14 preporuka, a da je u velikoj meri sprovela takođe 14 preporuka i delimično sprovela njih 29 iz prethodna tri izveštaja“.

„Ako se okrenemo isključivo preporukama iz Završnog izveštaja o parlamentarnim izborima 2020, videćete da je ODHIR ocenio da je Srbija u potpunosti, uglavnom ili delimično sprovela 23 od 29 preporuka, što jeste 79 odsto ukupnog broja preporuka“, kazala je ona.

Dodala je i da je važno naglasiti da postoje preporuke ODHIR, koje se ponavljaju iz izveštaja u izveštaj, koje je Vlada bila spremna da primenimo, ali nije zato što se, kako je dodala, opozicija ne slaže sa tim preporukama.

Ukazala je i da o tome „koliko je preporuka implementirano od strane Vlade Srbije nije stvar proizvoljnog tumačenja, niti predmet interpretacije izjava političara, analitičara i posmatrača“.

„Dovoljno je da odete na sajt ODIHR i pogledate poslednji izveštaj o predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima od 3. aprila 2022“, kazala je ona.

Napomenula je da taj izveštaj nije pisala ona, Vlada Srbije, a ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „već sam ODIHR“

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Maslačak u 16.10.2023 00:48:38 h
     0 
Kakva smo mi država da nam premijer ima putovnicu i ženu za ženu.
od Maslačak u 16.10.2023 00:48:41 h
     0 
Kakva smo mi država da nam premijer ima putovnicu i ženu za ženu.
od Maslačak u 16.10.2023 00:48:42 h
     0 
Kakva smo mi država da nam premijer ima putovnicu i ženu za ženu.