Glas Javnosti

BOŠKO OBRADOVIĆ: Odbaciti sporazum, Albancima sa Kosova ponuditi suštinsku autonomiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Lider Dveri Boško Obradović, izjavio je da Srbija mora da odbaci francusko-nemački plan za Kosovo, jer se njime krši Ustav Srbije i priznaje, kako kaže, „lažna država Kosovo“. On smatra da je plan moguće odbiti bez obzira na stav Zapada i da Albancima sa Kosova treba ponuditi suštinsku autonomiju – da uživaju sva najviša prava koje jedna manjina ima na svetu.

Obradović je u emisiji „Iza vesti“ na N1, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, već prihvatio taj dokument o Kosovu, koji je, kako dodaje „kapitulantski“.

Lider Dveri je najavio da će zato blok stranaka kom pripada, a koji se naziva patriotskim, organizovati protest 17. marta u 18.00 časova ispred Hrama Svetog Save. Istakao je da će na taj način, komemorativnom šetnjom biti održano podsećanje na žrtve pogroma na Kosovu 2004. godine, ali i obeležena 24-godišnjica od početka NATO bombardovanja, uz sećanje na heroje koji su bili na strani odbrane i očuvanja KiM.

Prvi zahtev tog protesta, kako dodaje, je da se odbaci francusko – nemački sporazum o Kosovu, drugi je ostavka predsednika Vučića i treći – da se ide na vanredne predsedničke i parlamentarne izbore.

„Šaljemo jasnu poruku da niko ko je na čelu države nema pravo da potpiše ovakav kapitulantski dokument, niko nema pravo da krši Ustav“, rekao je Obradović.

„Potpuno prirodna budućnost Kosova i Metohije u okviru granica Srbije“

Upitan kako bi objasnio zapadnim zvaničnicima da Srbija odbacuje plan za Kosovo, kaže da bi im rekao da su na osnovu Ustava Srbije, Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, da je KiM autonomna pokrajina i da Albanci imaju pravo na suštinsku autonomiju, ali ne nezavisnost, te da međunarodno pravo, odnosno Rezolucija 1244 prepoznaje KiM kao deo teritorije Srbije.

Zapadne zvaničnike bi, kaže podsetio i da, kao što štite teritorijalni integritet Ukrajine, isti princip treba da primene i na Srbiju.



Na pitanje kako zamišlja reintergraciju Kosova kao autonomne pokrajine kada je tamo NATO, rekao je da očekuje da se SAD i NATO povuku sa KiM kao iz Avganistana.

Upitan da li je to što priča u skladu sa stvarnošću i racionalno, zapitao je da li je racionalno da Republika Srpska proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom po istom principu kao što to neki daju Albancima.

Za Obradovića, potpuno je prirodna budućnost KiM u okviru granica Srbije. „Ne vidim drugu budućnost za KiM“.

Za kosovske Albance kao rešenje vidi suštinsku autonomiju sa svim pravima, a odbacuje mogućnost da Kosovo bude nezavisna država, „što od nas traže da se tim saglasimo, a KiM ne priznaje „polovina čovečanstva“.

Zapadu se, kako ocenjuje, žuri da se stvar oko Kosova završi pre kraja rata u Ukrajini.

„Jasno je da se njima žuri, da bi da završe s Kosovom pre nego što se završi ukrajinska kriza“, rekao je Obradović i dodao da će se po završetku rata u svetu pojaviti novi centri moći.

„Verujem da ćemo tada imati povoljniju poziciju. Zato francusko-nemački plan treba odbiti i čekati povoljnije geo-političke prilike“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao i da na Kosovu postoje „lažne separatističke institucije koje su nastale NATO genocidom nad sprskim narodom“, na šta ga je voditeljka upozorila da se reč genocid ne može upotrebiti za NATO bombardovanje, iako je ono bilo strašno za sve građane, pa i za nju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR