Glas Javnosti

BOMBU O SANKCIJAMA RUSIJI AKTIVIRAO SNS: Vučić sada samo čeka ko će šta da kaže

Politika
Autor: Glas javnosti

U koaliciji Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije burno su reagovali na “izletanje” Radeta Baste, ministra privrede, koji je pozvao Vladu da uvede sankcije Rusiji. I dok su se u savezu SPS - JS redom ograđivali od Bastine objave i brisali lajkove na Instagramu, u Srpskoj naprednoj stranci i dalje ćute. Postavlja se pitanje da li je Bastina objava zapravo “probni balon” osmišljen u kuhinji SNS ili je ministar iz Palmine stranke samoinicijativno ovu temu stavio na dnevni red.

Posle prihvatanja evropskog sporazuma o Kosovu, u fokusu odnosa EU i Srbije ponovo je uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Pritisak na zvanični Beograd raste, a ministar privrede Rade Basta se iznenada oglasio i kaže da zbog neuvođenja sankcija Srbija već plaća visoku cenu.

“To postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa. Od Vlade i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, naveo je Basta na Instagramu.


Ova njegova objava prvo je bila propraćena lajkovima pojedinih socijalista, a pre svega ministra bez portfelja Đorđa Milićevića. On je lajk na post o sankcijama ubrzo povukao uz nevešti pokušaj da se “opere”.

“Ne vodim lično Instagram nalog… To radi jedan stranački aktivista, koji je greškom, kada je video sliku kolege iz Vlade, lajkovao, a da nije pročitao šta piše ispod”, naveo je Milićević.

Podršku Basti je preko Instagrama pružio i Aleksandar Antić, visoki funkcioner SPS i direktor Koridora Srbije, ali je i on poput Milićevića povukao.

Stranačke kolege je pokušao da opravda Toma Fila, koji je bio kandidat SPS za gradonačelnika.

„Čim neki ministar nešto objavi to se lajkuje po automatizmu”, naveo je Fila.

Kao lider SPS oglasio se Ivica Dačić, koji je saopštio da njegova stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost – Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji. Od “svog” ministra ogradila se i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koja je navela da je protiv uvođenja sankcija “bilo kome”.

Sudeći po reakcijama, jasno je da Rade Basta nema podršku u redovima svoje koalicije, a neobično je ćutanje Srpske napredne stranke.


Rade Basta

Diplomata Srećko Đukić navodi da je teško poverovati da je Basta samoinicijativno izneo stav o potrebi uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

“To je neki probni balon koji je pušten da se vidi kako će da reaguje javnost i velika vladajuća koalicija, da li će se svi oglasiti. Koliko sam video oglasio se SPS i JS”, kaže Đukić.

Upitan ko pušta taj “probni balon”, ako se od Bastine objave ograđuju u koaliciji SPS-JS, on navodi da je to poteklo iz SNS.



“To je pokušaj da se redovi SPS i JS malo uzdramaju i probude i da počnu da razmišljaju u tom pravcu. Očito da dolazi vreme za sankcije. Do kraja marta bi sporazum o Kosovu trebalo da bude gotov, a onda nema više ni jednog razloga da se ne uvode sankcije. One će biti na dnevnom redu. Čim se sporazum potpiše i počne da živi svoj život, onda su na redu sankcije od kojih Srbija ne može da pobegne”, zaključuje Đukić.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže da je dosta teško odgovoriti na pitanje da li je sam od sebe Basta odlučio da zatraži uvođenje sankcija Rusiji. Imajući u vidu da su pojedini provladini mediji njegov post na Instagramu istakli kao glavnu vest na naslovnoj strani, Popović navodi da je moguće da je i probni balon.

“Nije iskljućeno da je probni balon koji se pušta u javnost. Znam da će to sigurno biti prva pomisao. Pušta se preko nekog ko nije iz SNS, a tako se i radi sa probnim balonima. Ipak, postoji i verovatnoća da je Basta sve uradio samoinicijativno. Za Palmine ljude nije to neobično. Nisu oni kao SPS, nisu disciplinovana stranka koja strogo prati nekakvu politiku. Ne bih se ja baš mnogo izneadio da je i sam ministar zaključio da treba nešto da kaže”, kaže sagovornik.

Za ćutanje naprednjaka na Bastinu objavu smatra da može da podrži obe opcije.

“Ako je probni balon svakako neće da reaguju, ali i čak ako nije probni balon nemaju razlog da tome pridodavaju dodatnu pažnju”, navodi Popović.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR