Glas Javnosti

Bilčik optužio Rusiju za mešanje u izborni proces u Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Uloga Rusije u izborima trebalo bi da bude razlog više za Srbiju da radi na svojoj evropskoj budućnosti, smatra izvestilac Evropskog parlamenta.

Srbija zaslužuje bolje, zaslužuje evropsku budućnost i političare koji to mogu da ostvare i koji će zaista raditi na evropskoj budućnosti, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Vilčik.

U intervjuu za portal "Juropijan Vestern Balkans" Bilčik je rekao da Srbija mora da donese odluku da li želi potpuno i dosledno da radi na svojoj evropskoj budućnosti.


"Bilo čija antievropska retorika ne pomaže, jer ne pridobija prijatelje ili partnere u EU, Briselu i drugim evropskim institucijama. Samo želim da kažem da svako u Briselu, Strazburu i širom glavnih gradova EU dobro zna i dobro je obavešten o tome šta se dešava i šta ko u Srbiji govori. Razumemo šta se dešava. Kredibilne partnere i prijatelje stičete samo na osnovu kredibilnog angažovanja", upozorio je Bilčik.

Na pitanje kako komentariše optužbe Beograda da neke članice EU organizuju proteste opozicije, Bilčik je rekao da "Rusija nastavlja da ima prekomernu ulogu na Zapadnom Balkanu, i u Srbiji posebno".


"Ako se neko mešao u izborni proces, i ono što smo videli od izbora, to je Moskva, to je Rusija. To je igra koju smo videli toliko mnogo puta od Vladimira Putina i njegovih saveznika. Ovo bi trebalo da bude još jedan razlog za Srbiju da radi na svojoj evropskoj budućnosti i na svom suverenom i nezavisnom pristupu prema evropskoj budućnosti", rekao je Bilčik.

Bilčik je, osvrnuvši se na optužbe opozicije da su izbori u Srbiji pokradeni, ocenio da "konačno i odlučujuće rešenje mora biti doneto institucionalno unutar Srbije".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR