Glas Javnosti

ŠARENA SKUPŠTINA! U parlament ušlo preko 50 različitih partija i pokreta, KOALICIJE SEVAJU na sve strane

Politika
Autor: Glas javnosti

U sledeći saziv Skupštine Srbije, koji će biti formiran nakon što rezultati nedeljnih izbora budu i zvanično saopšteni, ući će ukupno sedam izbornih lista. Međutim, kada se zbroje partije i udruženja koje su se na tim istim listama našle, doći ćemo do neverovatne brojke od najmanje 50 stranaka i partija"!

Osim "Zavetnika", koji su jedina izborna lista koja je na birališta izašla samostalno, bez koalicija sa bilo kim, sve ostale su imale manje ili više partnera.

Ponajviše je to možda bio slučaj sa koalicijom Nada koja je u predizbornoj kampanji isticala da je čini čak 25 stranaka i udruženja. Najmanje ih je, pak, na listi Patriotskog bloka - ukupno dve.

Kako će se osvojeni mandati unutar lista deliti manje-više je poznato, jer su gotovo sve stranke unapred napravile koalicione sporazume.

Lista SNS: 6 stranaka

SNS  je na aprilske izbore izašla na listi na kojoj se nalazi još pet stranaka: SDPS Rasima Ljajića, PUPS Milana Krkobabića, PSS - BK Bogoljiba Karića, SNP Nenada Popovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Kako je ova lista osvojila 122 mandata, oni će biti raspoređeni među ovim partijama. Očekivano, najviše će otići SNS-u, zatim SDPS i PUPS-u koji će moći da formiraju svoje poslaničke klubove, s obzirom na to da će imati više od 5 poslanika. PSS - BK će dobiti 3, a SNP i PS po 2 mandata.

Ovakva raspodela će biti moguća ukoliko niko se niko ne odrekne mandata, ili podnese ostavku, što je malo verovatno, tako da treba očekivati da će pomeranja biti.

Ujedinjeni za pobedu Srbije: 10 stranaka i pokreta

Pored SSP, Demokratske stranke i Narodne stranke, deo koalicije koja je na izborima nastupila pod nazivom "Ujedinjeni za pobedu Srbije" nalaze se još i DZVM - VMKD, Stranka Makedonaca Srbije, PSG, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija i Vlaška Stranka - ukupno 10.

Njima će prema trenutnim projekcijama pripasti 37 mandata, od čega najviše za SSP Dragana Đilasa, zatim Narodnoj stranci i DS.

Međutim, na njihovim kvotama nalaze se i ostale stranke i udruženja, tako da će Pavle Grbović iz PSG zapravo dobiti mesto koje je u koalicionom sporazumu pripalo SSP, što je slučaj i sa Jankom Veselinovićem iz Pokreta za preokret i Marijom Lukić iz Brusa, koja je nestranačka ličnost, ali takođe na kvoti SSP.

"Blic" je iz Ujedinjenih pokušao da dobije odgovor oko respodele mandata unutar koalicije, ali bezuspešno.

Lista SPS: 3 stranke

SPS i Jedinstevna Srbija su partneri godinama unazad gotovo na svim izborima, pa je tako bilo i ovog puta, uz mali dodatak - "Zelene Srbije".

Zabune kome će koliko pripasti od 32 mandata nema, jer su se na listi još unapred dogovorili da će više od 20 dobit SPS, Jedinstvena Srbija upola manje, i na kraju Zeleni koji će, kako sada stvari stoje, imati jedan mandat.

Koalicija NADA: 25 stranaka i pokreta

Srpska koalicija Nada je tokom čitave izborne kampanje isticala da su njen deo još 25 stranaka i pokreta, a iako su osvojili "samo" 15 mandata kažu da nemaju dilemu kako će ih rasporediti.

- Mi imamo Božidara Đelića ispred udruženja "Nema nazad, iza je Srbija" i sedam poslanika iz DSS-a i POKS-a Vojislava Mihailovića. Mi sve delimo bratski, zato smo i ostvarili takav rezultat - ističe lider DSS-a Miloš Jovanović.

Koalicija "Moramo": 5 stranaka i pokreta

Ni ovde nema dileme oko raspodele 12 mandata koje je osvojila koalicija "Moramo", u okviru koje se inače nalazi pet stranaka i pokreta, ali i pojedinci: Akcija, Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta, "Ne davimo Beograd" i Nebojša Zelenović.

Dobrica Veselinović iz NDBGD kaže za "Blic" da se već zna kome će iz koalicije pripasti koliko mandata u republičkoj skupštini.

- NDBGD će imati 5 poslanika, od 12 koliko ima koalicija - rekao je Veselinović.

Ako se uzmu u obzir imena i prezimena kandidata i njihove aktivnosti u prethodnom periodu može se zaključiti da će pored pet poslanika NDBGD, Ekološki ustanak imati 4 mandata, a "Zajedno za Srbiju" Nebojše Zelenovića 3 poslanika.

Patriotski blok: 2 stranke

U novi saziv Skupštine Srbije ući će i Patriotski blok koji je nastupio sa listom "Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović", osvojivši 10 mandata.

Iako je pre nekoliko meseci rečeno da su deo ove kolicije još nekoliko pokreta, ispostaviće se da su ga neki u međuvremenu napuštali, tako da kako sada stvari stoje mandati će se deliti između dve glavne članice: Dveri i POKS.

- Od osvojenih 10 mandata Dveri će imati 6, a POKS 4 poslanika - kaže nosilac liste Miloš Parandilović iz POKS-a.

Spisak podložan promeni

S obzirom na to da mandat pripada poslaniku koji ga je osvojio, on s njim praktično može da čini šta god želi, pa i da od njega odustane, čime on pripada prvom sledećem na izbornoj listi. A može i da odluči da nastupa samostalno sa tim mandatom, s obzirom na to da su poslanici vlasnici mandata.

Od toga i zavisi kako će izgledati poslanička lista, jer se sve ovo može dogoditi u bilo kom trenutku tokom trajanja četvorogodišnjeg mandata, tako da je ovaj spisak stalno podložan promeni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR