Glas Javnosti

Beograde, Srbijo, spremi se – čeka nas poseta od izuzetnog značaja

Politika
Autor: Glas javnosti

Si Đinping će boraviti u Srbiji 7. i 8. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji 7. i 8. maja 2024. godine, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Podsetimo da je Vučić, prilikom svečanosti u Beogradu povodom lunarne Nove godine u februaru, najavio da će kineski predsednik, koji je prvi put u našoj zemlji boravio 2016. godine, ponovo posetiti Srbiju.

– Za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu, od izuzetnog značaja je nedavno potpisani sporazum o Slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, na koji smo mi u Republici Srbiji izuzetno ponosni. Želim ovom prilikom da vam se zahvalim na snažnoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, poštovanju normi međunarodnog javnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Republika Srbija uvek će dosledno poštovati princip jedne i jedinstvene Kine i uvek možete računati na podršku naše zemlje – poručio je Vučić u februaru.


Predsednik Kine Si Đinping je 2016. godine u Srbiji boravio tri dana, na početku svoje evropske turneje, a tokom te posete potpisana su 22 sporazuma o saradnji, uključujući i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

– Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner – poručio je predsednik Ðinping u junu 2016. godine tokom posete Beogradu.

– Uveren sam da će moja državna poseta Srbiji biti u korist učvršćivanja kinesko-srpskog tradicionalnog prijateljstva, unapređivanja međusobnog političkog poverenja, uzajamno korisne saradnje, kao i ostvarivanja zajedničkog razvoja i prosperiteta – rekao je tada Đinping.

Tokom prethodne posete kineskog predsednika potpisan i Sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.


Glas javnost/B10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR