Glas Javnosti

Dubai gradi „najveći aerodrom na svetu“ vredan 35 mlrd. USD

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti Dubaija najavile su izgradnju novog putničkog terminala na aerodromu Al Maktum, za koji se očekuje da će postati „najveći aerodrom na svetu“, a vrednost izgradnje biće 34,8 milijardi dolara.

„Odobrili smo planove za novi putnički terminal na međunarodnom aerodromu Al Maktum i početak realizacije projekta vrednog oko 34,85 milijardi dolara“, napisao je na platformi Iks (X) lider Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Rašed Al Maktum.

„Najveći aerodrom na svetu“

Prema njegovim rečima, kad bude izgrađen terminal, aerodrom će biti „najveći na svetu“ sa kapacitetom od 260 miliona putnika godišnje.

Zvaničnik je rekao da će taj novi aerodrom biti pet puta veći od međunarodnog aerodroma u Dubaiju, jednog od najprometnijih u svetu. 

Prva faza projekta biće završena u roku od 10 godina i tada će novi aerodrom „prihvatati 150 miliona putnika godišnje“.

Smešten na periferiji Dubaija, aerodrom Al Maktum od 2010. godine prima mali deo vazdušnog saobraćaja bogatog zalivskog emirata.

Taj aerodrom bi trebalo da preuzme putnike sa međunarodnog aerodroma Dubai, čiji je maksimalni kapacitet 120 miliona putnika, a čija lokacija u centru grada sprečava njegovo širenje.

Glas javnosti /B10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR