Glas Javnosti

AZEM VLASI: Kriza na severnoj granici je kao bura u časi vode, neće biti Republike Srpske na Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši jugoslovenski političar i prištinski advokat Azem Vlasi ocenio je da su događaji na severu Kosova "nazovi kriza", naglasivši da se provokacije na dva granična prelaza između Kosova i Srbije dešavaju "u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Aleksandra Vučića kao 'branioca' Srba izvan Srbije".

Vlasi je za portal Radio Sarajeva rekao da „ostala četiri granična prelaza normalno funkcionišu“ i da „niko iz pravca Srbije ne pravi problem sa probnim tablicama“.

„Ta nazovi kriza na severnoj granici je kao bura u časi vode“, rekao je Vlasi.

U Beogradu znaju da je sporazum po kojem su na Kosovo mogla ući vozila sa srpskim registracijama, iako srpska strana na granici ne priznaje kosovske registarske tablice, važio do 15. septembra, rekao je Vlasi za Radiosarajevo.ba, naglašavajući stav Vlade Kosova da će se posle tog datuma primenjivati reciprocitet.

„To znači – ili će i Srbija iza njene granice priznati kosovske registarske tablice ili će i Kosovo uvesti za vozila sa srpskim registracijama isti režim recipročno. Vučić kao ‘zaštitnik’ svih Srba nadigao je grupu Srba prema dva granicna prelaza na severu da prave problem, pa su blokirali put. Tako su naškodili sebi jer tamo se najviše kreću Srbi sa obe strane granice, a već nedelju dana mogu prolaziti samo peške“, naveo je Vlasi. Zbog toga je, podseća on, sa kosovske strane poslato policijsko pojačanje da bi zaštitili granične prelaze i zaposlene i sprečili incidente.

„Zato, na ta dva granična prelaza nema prometa motornih vozila krivicom onih koji su tamo blokirali put, i to na štetu samih Srba. Ali incidenata nema jer Kosovska policija se brine o redu i miru“, tvrdi Vlasi. On smatra da „isključivo od srpske strane, znači od Vučića“, zavisi će biri normalizovan saobraćaj.

„Ali, on (Vučić) na ovaj način šteti samim Srbima. Odmah je potegao pitanje formiranja Zajednice srpskih opstina na Kosovu“, istakao je Vlasi.

On tvrdi kako bi Vučić hteo da „to bude neka imitacija RS kao u Bosni, a ne u duhu Ustava Kosova“.

„Čak su promenili i naslov Sporazuma koji nosi naziv ‘Zajednica opština sa srpskom većinom’ jer u tim opštinama ima i drugih, Albanaca, Bošnjaka… To je njihova prava namera, da drugih tamo ne bude. A zanat za etničko čliscenje oni su već uvežbali“, ocenio je Vlasi, tvrdeći da se na severu Kosova pokušava „primena scenarija iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske“.

„Uporedo sa blokiranjem puta na ta dva granična prelaza istakli su i bilborde sa natpisom ‘Dobro došli u Zajednicu srpskih opština’. Po ugledu ono na Bosnu, ‘Dobro došli u RS’. Srbi na Kosovu uživaju sva prava, žive normalno kao ravnopravni građani, imaju normalne veze sa Srbijom, ali ‘Republike Srpske’ na Kosovu neće biti“, naglasio je Vlasi.

Po njegovoj oceni, „za razliku od Dejtonskog sporazuma o Bosni, Ahtisarijev plan to na Kosovu nije predvedio, a ni Ustav Kosova“, rekao je Vlasi za Radio Sarajevo.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR