Glas Javnosti

ANKETA U FRANCUSKOJ DALA INTERESANTNE REZULTATE: Makronov rejting pao na ispod 30 odsto

Politika
Autor: Glas javnosti

Popularnost francuskog predsednika Emanuela Makrona pala je na ispod 30 odsto, rezultati su ankete agencije Ifop koju je danas preneo list Le Journal du dimanche.

Makronova popularnost je opala za četiri odsto za mesec dana, najviše zbog nepopularne reforme penzija, koju predsednik Francuske želi da usvoji tokom svog drugog mandata.

Njegova popularnost pala je tačno na 28 odsto i manje je popularan od premijerke Elizabet Born, čija je popularnost na 29 odsto, piše N1.


Agencija Ifop ocenila je da je popularnost para Makron-Born na lošem nivou i može se uporediti sa periodom protesta građanskog pokreta Žuti prsluci početkom 2019. godine.

Nezadovoljstvo građana zbog reforme penzija, sa protestima započetim u januaru, poslednjih dana je pojačano, pošto je vlada u četvrtak odlučila da iskoristi ustavno pravo i usvoji zakon o reformi bez glasanja u parlamentu.

U parlamentu su potom podneta dva predloga o nepoverenju vladi, o čemu će sutra raspravljati poslanici. Smatra se da je malo verovatno da će ti predlozi dobiti većinu u parlamentu i da će vlada pasti.

List Ouest France u svom uvodniku se zapitao kako rešiti sve agresivniju atmosferu u društvu i vratiti poštovanje između građana i političara.


„Kakav god da bude ishod glasanja poslanika u ponedeljak, svako od nas narednih nedelja treba da se zapita – kako prekinuti sa sve agresivnijom atmosferom i radikalnim odsustvom slušanja drugog i kako ponovo izgraditi minimalno poštovanje između Francuza i njihovih izabranih zvaničnika, i obrnuto“, piše u uvodniku lista.

Francuska treba da ostane u mogućnosti da preduzme reforme koje su joj potrebne da se prilagodi promenama – demografskim, klimatskim, tehnološkim, ekonomskim i društvenim, koje su svima nametnute, dodao je Ouest France.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR