Glas Javnosti

Amerika izrazila zabrinutost zbog situacije na Kosovu i tražila ukidanje barikada

Politika
Autor: Glas javnosti

SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije, navedeno je u zajedničkom saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini i istaknuto da oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone.

„Razumemo da su kosovske vlasti uhapsile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije”, navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da se to hapšenje koristi kao opravdanje za ilegalnu blokadu puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade SAD navode da očekuju prestanak „svih pretnji nasiljem i prestanak zastrašivanja”.


„Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS)”, stoji u saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini.

Ambasade su navele da odlučno osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije.

„Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, kao i da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji”, navedeno je u saopštenju, u kome se upućuje i poziv stranama da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi rešili pitanja od značaja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR