Glas Javnosti

AMBASADORI EU I ŠVEDSKE U POSETI U ČAČKU : EU posvećena pripremi Srbije za članstvo u EU

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasadori Evropske unije (EU) i Švedske u Srbiji Emanuele Žofre i Anika Ben David rekli su u Čačku da su "vrata EU otvorena Srbiji" i da je EU "posvećena da pomogne Srbiji da se što bolje i što pre pripremi za to članstvo"

Žofre je rekao da su za poslednjih 15 godine mnoge kompanije koje su došle iz EU u Srbiju uložile oko 19 milijardi evra.

„Sa druge strane, trgovinska razmena Srbije i EU je u konstantnom porastu i za to vreme izvoz iz Srbije u EU je porastao pet puta“, rekao je Žofre prilikom posete Čačku.


On je dodao da su strane kompanije iz zemlja koje su članice EU došle „zato što veruju u Srbiju“.

Žofre je rekao da je EU ima dugu istoriju saradnje sa Čačkom gde je realizovala više projekata socijalnog stanovanja, pomoći izbeglicama, ekonomske projekte i razvoj Naučno-tehnološkog parka.

On je dodao da je EU sa 670.000 evra pomogla razvoju Naučno-tehnolokog parka gde rade i razvijaju se mnoga mala preduzeća, a za projekat socijalnog stanovanja izdvojila je 1,1 milion evra.

„Sve su to pokazatelji naše velike posvećenosti razvoju Čačka, kao i posevećenosti da pomognemo Srbiji da se što bolje i što pre pripremi za članstvo u EU“, rekao je Žofre.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da su EU i Vlada Švedske poslednjih nekoliko godina uložile pet miliona evra nepovratno u više projekata u Čačku.

Pored izgradnje zgrade za socijalno ugrožene građane, pomoći Naučno-tehnološkom parku, EU je uložila i 1,4 miliona evra u izgradnju 25 stanova za izbegla lica.

Za izgradnju transfer stanice EU je uložila 900.000 evra, a za rekultivaciju deponije u Prelićima 350.000 evra.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David je rekla da firma „Litopapir“ u Čačku, u vlasništvu švedske kompanije, izvozi u više od 30 zemlja EU.

„Ova kompanija je samo još jedan pokazatelj da je EU broj jedan kao donator, kao investitor i kao partner Srbije“, rekla je Ben David.

Ona je dodala da broj švedskih kompanija u Srbiji neprekidno raste i da ih ima više od 100 koje zapošljavaju 10.000 ljudi.

„EU čini sve da pomogne Srbiji da se ubrza na svom putu ka EU. Vrata su vam otvorena“, rekla je Ben David.

Ambasadori EU i Švedske su danas u Čačku posetili švedsku kompaniju za proizvodnju papirne ambalaže „Litopapir“, Naučno-tehnološki park i distributivni centar „Moravski market“, nastao uz podršku EU, gde je više od 20 proizvođača iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana prenosi Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR