Glas Javnosti

Evropska unija izdvaja 175,9 mil EUR za prugu Beograd-Niš

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za deonicu Paraćin - Međurovo na pruzi Beograd - Niš, Evopska unija izdvojiće 175,9 mil EUR. Srbiji su odobrena 263 mil EUR bespovratne pomoći EU za sedam projekata, među kojima je i obnova pruge na ovoj deonici. I hidroelektrana na Vlasini biće rekonstruisana, a za to je EU izdvojila 16,1 mil EUR, izveštava sajt Južne vesti.

Među sedam novih projekata iz oblasti energetike, životne sredine i transportne infrastrukture, našla se i pruga Beograd - Niš. Iz EU očekuju da će rekonstrukcija pruge omogućiti brz železnički saobraćaj. Ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, izjavio je da je ovo velika i značajna investicija.
Već sprovodimo zajedno velike projekte poput gasnog interkonektora Srbija – Bugarska i Transbalkanski elektroenergetski koridor, deonica pruge od Beograda do Niša na Koridoru 10 i oni su od velikog značaja, ne samo za privredu već i za lokalne zajednice i za povezanost. Oni stvaraju nova radna mesta, omogućavaju pristup boljim uslugama i boljoj životnoj sredini - istakao je Žiofre, piše portal Ekapija.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da će novi projekti omogućiti građanima da žive bolje.
Rezultate će građani videti vrlo brzo – znatno će se ubrzati putovanje vozom od Niša do Beograda i biće unapređena bezbednost putnika, poboljšaće se proizvodni kapaciteti našeg energetskog sistema i to naročito iz obnovljivih izvora korišćenjem energije vetra ali i smanjiti gubici u transmisionom sistemu - rekla je Miščević.
Ona je najavila da će u narednim projektima, biti u planu i izgradnja železničke obilaznice oko Niša.
Iz organizacije "EU za tebe" naveli su da će za deonicu Paraćin - Međurovo, u dužini od 48,3 km, biti izdvojeno 175,9 mil EUR. Projektom je planirana izgradnja pruge sa dva koloseka, uključujući elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacioni sistem. Najavljuju da će rekonstrukcija pruge Beograd-Niš omogućiti da vozovi idu brzinom do 200 kilometara na čas.

Podsetimo, krajem oktobra Aleksandar Vučić je tokom obilaska radova na gasnom interkonektoru u Jelašnici, zajedno sa predsednicom Evopske komisije Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen), rekao da će Srbija od EU dobiti 600 mil EUR za izgradnu brze pruge između Niša i Beograda. Nakon višegodišnjih obećanja, ministar finansija Siniša mali, nedavno je izjavio da će sporazum za izgradnju pruge biti potpisan 22.decembra.

Za hidroelektranu na Vlasini 16,1 mil EUR
Rekonstrukcija hidroelektrane Vlasina biće finansirana bespovratim sredstima Evropske unije od 16,1 mil EUR. Iz EU kažu da će time biti unapređen energetski sektor Srbije jer će Vlasina dobiti nove kapacitete za obnovljivu energiju.
Zbog dugog perioda eksploatacije i neispravnosti opreme, kaskada trenutno ima snagu od samo 60-80 MW. Ovim projektom biće zamenjeni svi proizvodni agregati, elektromehanički i hidromehanički sistemi i oprema za upravljanje. Ove investicije će obezbediti pouzdan i siguran rad kaskade u narednih 30 godina, sa snagom od 136 MW. Očekuje se da će elektrane proizvoditi 309 GWh godišnje, što je ekvivalent energetskim potrebama 93.000 domaćinstava - stoji u projektu.
Naveli su da očekuju da radovi na Vlasini budu završeni do 2028. godine, kao i da će nastaviti da ulažu i daju podršku Zelenoj agendi u Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR