Glas Javnosti

Амбасада САД: Србија треба да одустане од куповине наоружања од Русије, иначе су могуће санкције

Politika
Autor: Novosti.rs/foto:wikipedia

Амбасада САД у Београду саопштила је да је забринута због чињенице да Србија набавља руску војну опрему и позвала Београд да одустане од трансакција са Москвом које, како је навела, могу да изазову санкције

Амбасада САД у Београду саопштила је да је забринута због чињенице да Србија набавља руску војну опрему и позвала Београд да одустане од трансакција са Москвом које, како је навела, могу да изазову санкције, преноси Радио Слободна Европа.

 "Позивамо све наше савезнике и партнере да се одрекну трансакција с Русијом које ризикују покретање санкција према Закону о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (ЦААТСА). Више пута смо изразили забринутост због набавке руске војне опреме у Србији, укључујући планирану куповину система Панцир, са високим владиним званичницима", наводи се у одговору Амбасаде за РСЕ у четвртак.

 Амбасада оцењује да САД и Русија имају врло различите визије за будућност Западног Балкана и поручује да Вашингтон снажно подржава европски пут Србије и њен постављени циљ чланства у ЕУ.

 С друге стране, како тврди, Москва се "активно противи западној интеграцији региона и настоји да спречи решавање етничких тензија, маргинализује утицај САД и ЕУ, и успори или спречи земље Западног Балкана да следе своју, независну оријентацију".

 Своје мишљење о томе што је Србија набавила руски ракетни систем "Панцир 1" крајем фебруара ове године дали су амерички Стејт департмент, Европска унија и НАТО.

 Стејт департмент је тада позвао све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција по Закону о супростављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА).

 Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније да је Србија у војном смислу значајно снажнија, након комплетирања одбрамбеног система "Панцир С1", чију набавку наша земља није крила и све је радила транспарнтно.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR