Glas Javnosti

SAD, Evropa i papa Franja o situaciji u Gazi: Zauzdati nasilje prema civilima

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD veruju da bi Izrael trebalo da preduzme sve moguće mere kako bi napravio razliku između palestinskih civila i militanata Hamasa u svojoj vojnoj operaciji u Gazi, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džek Salivan.

Salivan je takođe pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da "zauzda" nasilje ekstremističkih jevrejskih doseljenika nad nedužnim ljudima na Zapadnoj obali

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič uputio je danas molbu za veći humanitarni pristup Gazi.

„Ljudi u Gazi zavise od humanitarne pomoći samo da bi preživeli dan. Dubina njihovog očaja je neopisiva“, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

On je pozvao da se odmah omogući nesmetan i bezbedan humanitarni pristup Gazi.

Britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron izrazili su tokom današnjeg telefonskog razgovora zabrinutost zbog pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi.

Lideri su naglasili važnost dobijanja hitne humanitarne pomoći u Gazi. Dogovorili su se da će zajedno raditi na naporima kako da se ključna hrana, gorivo, voda i lekovi obezbede onima kojima su potrebni, tako i da se izvuku strani državljani.

Oni su izrazili zajedničku zabrinutost zbog rizika od eskalacije u širem regionu, posebno na Zapadnoj obali, saopštio je Dauning strit.

I papa Franja je danas ponovo pozvao na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i obnovio apel za oslobađanje talaca koje drži militantna grupa u Gazi.

„Neka niko ne odustane od mogućnosti da zaustavi zveckanje oružjem. Tražimo prekid vatre i primirje“, rekao je on u svom nedeljnom govoru na Trgu Svetog Petra.

Glas javnosti/B04S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR