Glas Javnosti

Ališa Kerns nastavlja napade na Srbiju, tvrdi da Zapad nema hrabrosti da se "obračuna" sa Srbijom

Politika
Autor: Glas javnosti

SAD, Nemačka, Francuska i Italija trebalo bi da ukinu sankcije Prištini i odustanu od "pristupa koji se fokusira na Beograd", ponovo poziva britanska poslanica koju je novinar Kit Klarenberg nazvao "visokim oficirom britanske obaveštajne službe"

Povećane napetosti u odnosima Beograda i Prištine delimično su posledica pristupa Zapada koji ne želi da provocira Beograd usred rusko-ukrajinskog sukoba, tvrdi šefica britanskog parlamenta za spoljnu politiku Ališa Kerns.

Kernsova, koja je prošlog juna optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercu oružja na Kosovo i Metohiju, rekla je za "Fajnenšel tajms" da bi Velika Britanija, SAD, Nemačka, Francuska i Italija trebalo da ukinu sankcije Prištini i odustanu od "pristupa koji se fokusira na Beograd."


"Zapad na Balkanu pokazuje da nema petlju, a takođe pokazujemo da nismo naučili lekcije u odvraćanju Rusije. U tom slučaju nam je prioritet bio da ne uznemirimo Rusiju po cenu njenih suseda. Ovde se dešava potpuno ista stvar", rekla je Kernsova.

Ona je podsetila na svoje dokazima nepotkrepljene optužbe protiv SPC, odnosno da "oružje dolazi iz Srbije u kolima hitne pomoći." Te navode je demantovao čak i Kfor.

"I šta smo videli? Oružje koje je očigledno došlo iz Srbije. . . Dvojica terorista koji su poginuli tog dana u pucnjavi bili su vozači hitne pomoći. A gde su se sakrili? U manastiru", rekla je Kernosva, misleći na događaje u Banjskoj.

Ministar odbrane Miloš Vučević i glavnokomandujući Vojske Srbije Milan Mojsilović prethodno su odbacili tvrdnje o "srpskom oružju" koje je tada prikazano javnosti na video snimcima, ističući da se isto takvo oružje jugoslovenske proizvodnje koristi diljem regiona, uključujući i od strane tzv. kosovskih bezbednosnih snaga.


Kernsova, međutim, tvrdi da je u pitanju novo oružje iz 2021. godine.

Pretnje Vučiću i pozivanje na sankcije Srbiji

"Fajnenšel tajms" napominje da je Beograd započeo istragu o Kernsovoj, koju je optužio da deluje u ime stranih interesa, i dodao da će narediti zamrzavanje daljeg izvoza oružja iz Srbije.

"To što jedan predsednik preti poslaniku je odraz Vučićeve nesigurnosti toga i da su moji komentari pogodili u centar", upozorivši, naizgled, Vučića da "pazi kakvu mrežu plete kada krene u obmanu."

Kernsova, koju je novinar Kit Klarenberg nazvao "visokim oficirom britanske obaveštajne službe", takođe optužuje "međunarodni sistem" za "saučesništvo u pretvaranju da ne postoje organizovane kriminalne grupe oko Kosova."


"Međunarodna zajednica je imala dokaze — i ima mogućnost da ih otkrije" u javnosti, rekla je ona, ocenivši da je "problem" pristup koji se navodno vodi "umirivanjem Beograda."

Umesto "umirivanja", na Beograd bi trebalo izvršiti pritisak, smatra Kernsova.

"Ne možemo da prihvatimo pretpostavku da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Kosovo ne može da odustane od težnji za punom (zapadnom) integracijom", rekla je britanska poslanica.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR