Glas Javnosti

"EVROPI NAJVIŠE SMETA RUSIJA I SRBIJA ZBOG PRAVOSLAVLJA"! Ruski general Leonid Rešetnjikov tvrdi da je treći svetski rat počeo

Politika
Autor: Glas javnosti

General lajtnant i doktor istorijskih nauka Leonid Rešetnjikov, predsednik Neprofitne dobrotvorne fondacije "Nasleđe", šef Odeljenja za istoriju Moskovskog državnog instituta za kulturu, član Naučnog saveta pri Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije govorio je o duhovnom padu Evrope.

Rešetnjikov je bio načelnik prestižnog informativno-analitičkog odseka Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR), a zatim direktor "Ruskog instituta za strateška istraživanja" (RISI), koji je osnovao predsednik Putin. Penzionisao se 2017. godine.

On je za "Novosti" govorio o "antihrišćanskoj Evropi, koja drhti od migranata, i da na Zapadu bukti antiruska i antikineska histerija.

- Ima smisla upitati se da li je treći svetski rat počeo a mi samo čekamo da to neko zvanično saopšti. Ceo svet je u velikoj krizi, a u najvećoj je hrišćanski svet u Evropi. Jedan od najsnažnijih faktora te krize jeste odricanje Evrope od sopstvene tradicije. Evropsko hrišćanstvo se nalazi u strašnom povlačenju, pravom bekstvu! Evropa je praktično prestala da bude hrišćanska. A suština svega što se sada dešava jeste borba hrišćanstva protiv antihrišćanstva. To, naravno, ima uticaja i na Srbiju i na Rusiju i na druge pravoslavne zemlje, koje su poslednja odbrana tradicionalne Evrope. Da antihrišćanstvo snažno napada vidi se i po temama koje se u svetu potenciraju kao najvažnije: priče o globalnom zagrevanju, virusima, digitalizaciji, LGBT... Utisak je da te teme neko veštački nameće, da tera ljude da se bave njima, iako nisu prioritetne - kaže Rešetnjikov.

Prema njegovim rečima, stvorena je magla od veštački kreiranih problema, a cilj antihrišćanskih snaga jeste da se bavimo dimnom zavesom, a ne ciljevima koje se kriju iza nje. On tvrdi da antihrišćanskoj Evropi posebno smeta Rusija i Srbija zbog ideja.

- Zapad je izgubio svoje ideje vodilje i tradicionalni hrišćanski identitet, a Srbi i Rusi ih još uvek imaju! To smeta ljudima koje su nosioci antihrišćanstva, čija je ideja da upravljaju svetom od milijardu ljudi. Po njima, na zemlji je previše stanovnika, pa im je teško da upravljaju svetom. Žele da smanje čovečanstvo da bi njime bilo lakše upravljati. Treba biti svestan da se sada ne rešava samo sudbina Srbije ili Rusije, već sudbina celog hrišćanskog sveta. Ko je konkretni organ upravljanja tih sila koje se često nazivaju i duboka država, duboka elita ili tajna vlada, teško je reći. Oni ne dolaze iz jedne države. Greši se u tvrdnjama da je ta organizacija iz Sjedinjenih Država. Stvari stoje drugačije, SAD su bile samo instrument koji su antihrišćani koristili, ali ih više ne zadovoljava. Oni sada traže novo oruđe za vladanje svetom.

Rešetnjikov kaže da se Srbija nalazi u najtežoj situaciji, jer je, prema njegovim rečima, pored Rusije, jedina od svih pravoslavnih država koja pokušava da sačuva svoju tradicionalnu poziciju i identitet.

- Srbija se nalazi u najtežoj situaciji, jer je, pored Rusije, jedina od svih pravoslavnih država koja pokušava da sačuva svoju tradicionalnu poziciju i identitet. Svi ostali su izdali i predali se. Podigli su ruke. Ostali su samo Rusija i Srbija. Mi u Rusiji odlično razumemo vašu poziciju, da trpite pritisak sa svih strana. Mogu samo da zamislim položaj vašeg predsednika koji trpi neprestane pritiske Evropske unije, NATO, Nemačke, Amerike... I uprkos svim pritiscima Srbija se još uvek drži. A možete izdržati do kraja samo uz pomoć Rusije. Ako se naši odnosi naruše, Srbija će se pretvoriti u drugu Bugarsku, smatra ruski general.

Ruski general tvrdi da su Srbi su jedini narod koji voli Ruse bez ikakvog koristoljublja.

 - Znate, mnogo je važnije da Srbi vole Boga, Hrista! Setite se da je Knez Lazar poginuo zbog ljubavi prema Hristu i da to drži Srbiju! Svi podvizi i sve herojske stranice istorije srpskog naroda povezani su s verom pravoslavnom. Kada su Srbi odstupali od svoje vere tada su gubili pozicije. Izgubili ste mnoge važne pozicije za vreme socijalističke Jugoslavije. Dobro ste rekli da, ako ste izdržali 1.000 godina, možete i sada, ali bez Rusije pobeda nad antihrišćanskim silama nije moguća. Ne zato što smo mi mnogo dobri, jer mi uopšte nismo tako dobri. Ali Bog nam je dao ogromnu zemlju i ogromne zalihe jer imamo misiju - da sačuvamo veru pravoslavnu! - zaključio je Rešetnjikov.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR