Glas Javnosti

IT SEKTOR NUDI OGROMNE PLATE, ALI OVAJ POSAO GA PRETIČE: Zarada preko 200.000 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zaposleni u IT sektoru zarađuju mesečno 220.783 dinara.

Podaci o prosečnoj zaradi RZS-a za januar 2024. godine, pokazuju da se zaposlenima u IT sektoru približavaju zaposleni u delatnostima "vazdušnog saobraćaja". 


Iako zaposleni u sektoru informisanja i komunikacija su tronu po visini plata sa zaradom 220.783 dinara
, a u okviru nje najplaćenija oblast je računarsko programiranje pa tako oni koji se bave ovim poslom mogu da računaju na platu od 279.645 dinara.

Vrh najplaćenijih delatnosti je svakog meseca u suštini isti, ali ono što "bode oči" u najnovijem izveštaju je da je nova godina donela još jednu delatnost sa zaradom od preko 200.000 dinara. Ajtijevcima su za petama radnici koji se bave vazdušnim saobraćajem.Njima je prosečna plata u januaru ove godine iznosila 210.612 dinara.


Delatnost "vazdušnog saobraćaja" je širok pojam, gde onda ide ova plata? Prema klasifikaciji delatnosti RZS-a, oblast vazdušnog saobraćaja obuhvata prevoz putnika i tereta vazdušnim putem ili u vasioni.

Dakle, zaposleni u ovoj delatnosti konkretno se bave vazdušnim prevozom putnika što podrazumeva prevoz putnika na redovnim linijama, čarter-letove, letove radi razgledanja panorame, iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom u svrhe prevoza putnika.


Ova oblast takođe podrazumeva i vazdušni prevoz tereta i vasionski saobraćaj koji obuhvata prevoz tereta na redovnim linijama, vanredni prevoz tereta, iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom u svrhe prevoza tereta; lansiranje satelita i vasionskih vozila, vasionski prevoz putnika i tereta.

Na trećem mestu najplaćenijih delatnosti nalaze se oni koji se bave naučnim istraživanjem. Njihova prosečna primanja u januaru su iznosila 191.961 dinara.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR