Glas Javnosti

OVDE POSTOJE OTKAZI ALI SU LAKO REŠIVI: IT sektor uprkos otpuštanjima najbrže rastuća industrija u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U toku 2023. godine u domaćem IT sektoru desilo se nešto što je do sada bilo nezamislivo – otkazi. Iako se visokotehnološka industrija našla u krizi, izvoz proizvoda i usluga nastavio je da raste. Šta je budućnost srpskog IT sektora?

Iako su otpuštanja zaposlenih u velikih svetskim kompanijama uticala i na domaće IT kompanije, ova industrija je i dalje najbrže rastuća kaže Davor Sakač direktor TS Ventures fonda.
- Ako pričamo o našoj zemlji, u Srbiji, rast je i dalje eksponencijalan, znači rezultati koji se očekuju na kraju ove godine bi trebalo da premaše četiri milijarde evra izvoza. Definitivno najdominantnija industrija u našem izvozu je IT industrija. Samo je prvi kvartal u 2023. godini bio veći nego cela 2017. godina - dodaje Sakač.

Jedan od IT sektora u kojima je Srbija pionir u ovom delu Evrope je web3 tehnologija, koju stručnjaci često nazvaju kao "sledeću" generaciju interneta. Stručnjak za web3 tehnologiju Nemanja Petrović kaže da ta industrija ima malo drugačiju dinamiku od ostatka IT industrije i da u 2022. godini desio "lom" tržišta koji je uticao na sve investicije. Ipak, ističe Petrović, nema razloga za zabrinutost.
- Ono što je interesantno to je da su nama dostupne nove investicije, jer mi prilično globalno funkcionišemo. Znači timovi i startapi koji funkcionišu odavde su globalno prisutni i prate i trendove i vidljivi su krugovima investitora - dodaje Petrović.
Nema granica – ceo svet je tržište
Za IT sektor ne postoje granice, ističu sagovornici RTS-a. One mogu biti isključivo političke. Davor Sakač ocenjuje da je poslovna klima u Srbiji dobra i da su investitori zainteresovani za ulaganje u domaće kompanije.
- U prethodnih par godina zaista smo svedoci napretka. Izgrađeni su naučno-tehnološki parkovi. To su mesta gde studenti koji završavaju ili su na završnim godinama, koji razvijaju neke poslove, mogu da se spoje sa drugim kolegama i razvijaju tehnologiju. Vi ukoliko danas uspete da razvijete nešto što može da bude globalno konkurentno vaše tržište broji osam milijardi korisnika, samo je pitanje vaših veština kako možete da dođete do njih - ističe Sakač.
Govoreći o poslovanju TS Ventures fonda, čiji je direktor, Sakač kaže da je od osnivanja 2021. godine taj fond imao više uspešnih investicija.
- Ono što nas ohrabruje jeste da osim investicija koje smo mi imali, faktički dva startupa su podigla nove runde. To znači da ta neka vrednost, milionska, gde mi njih procenjujemo, je povećana tri do pet puta i oni svoje poslovanje šire na neka globalna tržišta. Ono što može biti savet startapima u ovom trenutku, mi znamo kako da razvijemo stvari, tehnički smo jako dobri, hajde da se fokusiramo kako to da prodajemo - poručuje Sakač.
Budućnost industrije je u sopstvenim idejama
Srbija se dugo na svetskoj tehnološkoj mapi pozicionirala kao zemlja čiji stručnjaci razvijaju proizvode za druge kompanije. Poslednjih godina to se menja. Nemanja Petrović ističe da u budućnosti treba razvijati industriju u oba pravca.

- To je pitanje koje se stalno postavlja, ali mi organski rastemo iz tog autsorsa u svoje proizvode, što je i dobro. Jer vi preskačete rane runde finansiranja, gde zadržavate vlasništvo nad svojom firmom ili idejom - ističe Petrović koji je osnivač startapa Moonstruck.
"Treba investirati u budućnost"
Govoreći o izazovima sa kojima se suočava visokotehnološka inudstrija u Srbiji, Sakač kaže da samo onaj ko investira u budućnost i tehnologiju može da računa da će biti konkurentan.
- Velike kompanije definitivno trebaju da idu u pravcu pravljenja fondova kao što je naš, jer jedino u novoj tehnologiji i novim stvarima je nešto što osigurava budućnost - dodaje Sakač.
O veštačkoj inteligenciji će se tek pričati u godini pred nama
Stručnjaci su saglasni da je u tehnološkom svetu ovo bila godina veštačke inteligencije, očekujući njen dalji razvoj.
- Mislim da će se veštačka inteligencija sve više kombinovati sa drugim tehnologijama, tu opet vidim veliku šansu da web3 kao tehnologija reši neke probleme koji su sada ključni – to je kontrola i validiranje rezultata . ističe Petrović.
Uložena sredstva koja se mere u milijardama treba da pokažu rezultate, kaže Sakač.
Iako donosi brojne prednosti veštačka inteligencija sa sobom nosi i izazove koje moramo prepoznati, razumeti i, što je najvažnije, rešavati, zaključuju sagovornici.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR