Glas Javnosti

Trebinje dobija NAJVEĆI solarni park na Balkanu

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Trebinje uskoro dobija najveću solarnu elektranu na Balkanu.

V.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables koja investira u izgradnju najvećeg solarnog parka na Balkanu u Trebinju.

Na osnovu Memoranduma o saradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables


Projekat u Trebinju podrazumeva saradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mešoviti holding. Nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja drugu fazu celokupnog projekta.

Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbediti kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima.


To će otvoriti nova radna mesta, ali što je još važnije, imat će veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko veće BiH dalo zeleno svetlo za ovu akviziciju. Ukupna vrednost projekta je veća od 50 miliona evra i biće najveća u BiH.

"Kubatlija će nastaviti pružati podršku svim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH. Uz investicijske projekte koji stvaraju nova radna mesta i donose višu dodanu vrednost, izuzetno nam je važno privući i realizovati one investicije koje donose nove tehnologije, koji investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, te ulažu u edukaciju zaposlenih“, navodi se u saopštenju.


Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR