Glas Javnosti

SRBI U FEDERACIJI BiH SE SUOČAVAJU SA NEVIĐENIM PRITISCIMA: Pokušaj otimačine imovine i zastrašivanja

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Pojedine političke strukture u BiH godinama pokušavaju da prisvoje imanja u Federaciji koja pripadaju Srbima, tvrdi predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Prema njegovim rečima, činjenica da federalni organi uporno ignorišu zahteve Srba pristigle iz Beograda, ukazuje na pokušaj otuđivanja srpske zemlje u Federaciji, koja obuhvata 8.400 kilometara kvadratnih.

- Federalni organi uopšte ne uzimaju za shodno da je potrebno da odgovore na zahteve Srba, koje oni elektronski podnose u beogradskom Odboru za zaštitu prava Srba, iako Zakon o upravnom postupku u federaciji predviđa mogućnost da se elektronski podnese zahtev - ističe Radanović.

Proces harmonizacije zemljišnih knjiga proveden je na 320 katastarskih opština u Federaciji, od postojećih 1.860.

- Proces harmonizacije nije započet tamo gde već postoje gruntovnice, a to su opštine Drvar, Grahovo i Glamoč, ali su počeli da uspostavljaju gruntovnice na području Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i čak Sanskog Mosta, gde je gruntovnica bila ukinuta 1984. godine - objasnio je Radanović.

Na području Federacije postoje 163 naselja, koja su pre rata bila srpska a danas su ostala nenaseljena i u ruševinama, što olakšava uzurpaciju zemlje rasprostranjene na ogromnim površinama.

Uprkos želji Srba da se vrate ili makar posete svoja ognjišta, oni od te namere odustaju iz straha ili kako bi izbegli sukobe. Uništavaju se pravoslavna groblja, postavljaju ploče da je prostor miniran iako nikada nije bio, sve s namerom da bi sprečili Srbe da dođu, upozorava Radanović.

- To je rezultat velikobošnjačke politike, koja nastoji da od Federacije napravi entitet s jedan odsto Srba, a koja se širi prema Republici Srpskoj - zaključuje Radanović.

Đorđe Radanović upozorava da se Srbi povratnici suočavaju svakodnevno s brojnim pritiscima i problemima.

- U opštini Vareš, koja ima 10 srpskih sela, Srbi povratnici svaki dan imaju problem sa stočarima koji dolaze na srpsku zemlju, što dovodi do verbalnih i fizičkih sukoba - naglašava Radanović, prenose Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR