Glas Javnosti

DOJAVE O BOMBAMA SE PRESELILE U SARAJEVO: Da li iza svega stoji povezanost sa ratom u Ukrajini?

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Nakon jutrošnje dojave da su u više škola na području sarajevskog kantona postavljene bombe, kao u kantonalnoj vladi, policija je na terenu.

Iz MUP-a KS pozvali su roditelje da ne šire paniku, preneli su mediji u BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u jutarnjim satima dobilo je informacije da su u osnovnim školama u nekoliko opština postavljene bombe.

Informacije se odnose na više škola u opštinama Centar, Stari Grad, Vogošća i Ilidža.

- Dojave su stigle mejlom. O svemu je upoznato i Tužilaštvo Kantona Sarajevo - rekao je za Klix.ba portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Pretnje o postavljenim bombama u Sarajevu došle su nakon što su iste pretnje u nekoliko navrata dobile Srbija i Crna Gora.

Stručnjak za bezbednost Safet Musić smatra da u ovoj situaciji ne treba isključiti da je ona povezana sa ratom u Ukrajini. Musić, saradnik Taktičkog instituta za bezbednost u Londonu, ne želi da daje tačne procene, ali kaže da bi izveštaji o bombama mogli biti u vezi sa direktnim i indirektnim ruskim uticajem u regionu.


- Prvo je bilo dojava o podmetanju bombi na avione na letu od Beograda do Moskve, zatim se to proširilo na tržne centre i druge objekte. Nakon toga se ova pojava proširila na Crnu Goru, a sada i na BiH. Uglavnom su to zemlje u kojima Ruski uticaj je prisutan, a Rusija ima najrazvijeniju strategiju hibridnog ratovanja i već postoje informacije da su te operacije izveli od Krima do Balkana.

Ljudi su najosetljiviji kada su deca u pitanju. Dakle, veza i uticaj Rusije sa Zapadnim Balkanom sa nekim događajima koji utiču na opštu bezbednosnu situaciju ne može se isključiti - rekao je Musić za Avaz.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR