Glas Javnosti

KOLIKO DUGO MLEVENO MESO SME DA STOJI U ZAMRZIVAČU? Od ovih stvari zavisi

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi prave grešku verujući da će niske temperature uništiti bakterije...

Iako većina veruje da namirnice koje se zamrznu mogu u tom stanju da ostanu jako dugo, istina je da čak i one imaju rok trajanja. Naravno, najkritičnije je mleveno meso koje ima najkraći rok trajanja, pa čak i kad je duboko zamrznuto. 

Poznato je da se meso koje je ustinjeno na sitne komade najlakše kvari zbog čega rizikujte ozbiljno trovanje, pa tako sarme, punjene tikvice i paprike, čak i kad stoje u frižideru, treba što pre pojesti. A kakva je situacija sa ovom hranom koja je zaleđena?


Stručnjaci kažu da to zavisi od toga da li je meso termički obrađeno ili sirovo, kao i kako je upakovano. Šta se dešava kad ovo meso stavimo u zamrzivač? Ono gubi na vlažnosti, jer se voda pretvara u čvrsti led, a to je glavni razlog što gubi na jačini ukusa, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA). 

Ako je, pak, meso proprženo ili dinstano, a potom odloženo u zamrzivač, bezbedno je za jelo u naredna dva do tri meseca. U tom vremenskom periodu mu se ni ukus neće značajnije promeniti, jer je deo te vlažnosti već nestao prilikom kuvanja. Kad je reč o svežem mesu koje nije termički obrađeno, rok je nešto duži - tri do četiri meseca. 

Bitno je i kako ste meso upakovali pre nego što ste ga odložili u friz. Stručnjaci kažu da ukoliko ga odložite u orginalnom pakovanju (upakovano u papir iz mesare), ne bi trebalo duže od dve nedelje da stoji u frizu. Ako planirate da ga čuvate duže od toga, onda je preporuka da ga obmotate providnom folijom ili stavite u plastičnu kesu za zamrzavanje, piše Mondo.


Praktičan savet je i da na pakovanju zapišete datum pohranjivanja u zamrzivač. To će vam pomoći da bez odmrzavanja znate da li je još uvek bezbedno za jelo ili treba da ga bacite.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR