Glas Javnosti

Rumunija otvorila centar za obuku pilota isključivo za članice NATO

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Centar bi mogao da počne sa obukom ukrajinskih pilota već sledeće godine, rekao je holandski pukovnik Olivije Bok.

Rumunija kao članica NATO-a otvorila je međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16, koji će biti otvoren za sve saveznike i partnere, uključujući Ukrajinu tokom rata protiv Rusije.


Rumunija sa Ukrajinom deli granicu dugu 650 kilometara, a tamošnji sukob se približio nakon što je Moskva više puta napala ukrajinske luke preko Dunava.



Bukurešt je prošle godine odlučio da kupi 32 polovna borbena aviona F-16 iz Norveške, proizvođača američke kompanije Lokhid Martin, nakon što je 2016. kupio 17 primeraka iz Portugala.


Takođe, Rumunija namerava da potroši 6,5 milijardi dolara za kupovinu 32 nova aviona F-35 do 2030. godine. Međunarodni centar je otvoren u bazi vazduhoplovnih snaga u blizini grada Fetesti na jugoistoku zemlje, koristi avione F-16 koje je obezbedila Holandija, dok podršku u obuci pružaju Lokhid Martin i njegovi partneri.


Red je rumunski borbeni pilot sa stotinama sati letenja i bezbrojnim misijama u sada penzionisanoj floti aviona MIG21 LanceR u državi NATO-a koji će već u decembru leteti avionima Lokhid Martin F-16.



U ponedeljak, on i još šest rumunskih pilota postali su prvi polaznici obuke u regionalnom centru za obuku F-16 koji podržava NATO vojni savez i koji će takođe biti dostupan svim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu tokom njenog rata sa Rusijom.


„Malo sam nervozan, ali očekujem da će sve biti uredu“, rekao je 32-godišnji pilot.

„Na kraju krajeva, to je borbeni avion, a mi smo leteli borbenim avionima", dodao je Red.


Rumunija deli granicu od 650 km sa Ukrajinom i videla je da se sukob približava njenim granicama pošto je Moskva u više navrata napadala ukrajinske luke u blizini reke Dunav.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR