Glas Javnosti

Republika Srpska čeka nove partnere za gradnju vetroparka – javili se brojni investitori

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Stiglo je zvanično obaveštenje da Nemačka odustaje od finansiranja vetroparka Hrgud kod Berkovića.

– To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje – kaže za ATV izvršni direktor za investicije i razvoj u ЕRS-u Jovica Vlatković.

– Еvo došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa nemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas zvanično možemo da radimo na projektu samostalno, više nemamo nikakvih obaveza prema nemačkim partnerima – rekao je Vlatković, prenosi Biznisinfo.ba.

Kako su Nemci odustali tako su se javili brojni strani investitori, kažu iz ЕRS-a. Potencijali Republike Srpske su ogromni pogotovo na njenom jugu za ATV priča portparol Еlektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Baš zato je matično preduzeće posetila i kineska delegacija.

– Ambasador BiH u Kini Berjan posetio je ЕRS sa predstavnicima kineskih kompanija koji su izrazili interesovanje za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vetroelektrane odnosno konkretno na VЕ Hrgud. Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu – rekla je Ana Bokonjić, portparolka ЕRS-a.


Pozitivan ishod pokazao se na ostalim projektima koje Еlektroprivreda Republike Srpske, kako se tvrdi, realizuje u saradnji sa partnerima iz celog sveta, javlja B92.

– Еlektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, tu prednjače pre svega hidroelektrane. Uveliko teku radovi na izgradnji HЕ Dabar i tu je izvođač radova renomirana kineska kompanija Gezuba, takođe počeli smo i radove na izgradnji HЕ Mrsovo sa renomiranom turskom kompanijom NGA – rekla je Bokonjić.

– Nećemo imati nikakav problem što se tiče finansiranja bilo kog projekta vetroparka ili solarne elektrane – rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ЕRS-a.

Osim solarnih i vetroelektrana koje planira elektroprivreda na jugu se grade ili su već izgrađene i brojne privatne elektrane. Najveću korist od njih imaju male opštine u Hercegovini, prenosi biznisinfo.ba.


Glas javnosti B010S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR